Chodov mění zaběhlé pořádky

Hráči pražského Chodova vládnou florbalové extralize. Vyhráli už devět zápasů v řadě a rádi by se dostali do superfinále.

Dlouhá léta byli favorité na zisk titulu ve florbalové extralize jasní. Tatran Střešovice následovaný Vítkovicemi. O nikom jiném se nemluvilo. Letos je všechno jinak. Může za to tým z pražského Jižního Města - Pedro Pérez Chodov.

Pět kol před koncem základní části se vyhřívá na prvním místě extraligové tabulky. „Z toho máme samozřejmě radost. Ale dobře si uvědomujeme, že o konečném umístění před play-off rozhodnou až závěrečné zápasy, kdy nás čekají souboje s přímými konkurenty,“ říká chodovský trenér Lukáš Procházka.

Jeho svěřenci si v extralize připsali devítizápasovou sérii výher. Z toho jen jednou rozhodly o jejich triumfu nájezdy, zbylých osm zápasů vyhráli v základní hrací době. Naposledy odešli ze hřiště s porážkou na konci října.

„Ta vítězná série je znát. Hráči mají úplně jiné sebevědomí a díky tomu pak zvládají důležité situace, se kterými si třeba dříve neuměli poradit. Navíc je nadšení znát i na trénincích. Všichni mají velkou chuť na sobě dál pracovat,“ pochvaluje si Procházka.

Jedinou kaňkou za poslední tři měsíce je prohra s Vítkovicemi. Ta ale nepřišla v extralize, Chodov loňskému finalistovi podlehl ve finále českého poháru. „To nás samozřejmě mrzí. Ale musím přiznat, že nám ten zápas vůbec nevyšel a že si Vítkovice zasloužily vyhrát. Je to škoda, bylo by pěkné mít už jednu trofej doma,“ poznamenal chodovský kouč.

Překvapiví favorité

Pražský tým se nyní musí vyrovnávat s rolí favorita. A to nemusí být vždycky příjemné. „Je znát, že z nás soupeři mají větší respekt. Většina týmů se proti nám snaží hrát hodně z obrany, na to jsme nebyli příliš zvyklí a museli jsme se naučit nový styl hry. Útočný florbal si moc často nezahrajeme,“ přiznává trenér vedoucího celku tabulky.

O tom, že otevřená hra jeho týmu vyhovuje víc, svědčí i výsledek zápasu s loňským mistrem ze Střešovic. Chodov jej v prvním letošním vzájemném duelu rozstřílel vysoko 8:4. „Tatran se vždycky snaží hrát svoji hru, vnutit soupeři svůj styl. Nám se ten zápas povedl a i to nám hodně zvedlo sebevědomí,“ podotýká kouč Procházka. Po vítězné jízdě základní částí může Chodov pomýšlet na nejvyšší příčky i v play-off . „Naším cílem je dostat se do superfinále. Říkali jsme to už před sezonou a teď by byl alibismus tvrdit něco jiného,“ ví chodovský kouč.

Důležité pro vyřazovací boje bude umístění v tabulce. Nejlépe umístěné týmy po základní části si totiž mohou vybírat soupeře z níže postavených. I proto by byla před semifi nále velká výhoda nechat za sebou Tatran i Vítkovice, další dva adepty na titul. „Umístění v základní části jsme moc neřešili. Ale teď, jak se blíží její závěr, si samozřejmě uvědomujeme důležitost zápasů, které nás čekají. Být první by samozřejmě bylo příjemné,“ nezakrývá Procházka.

Závěrečné superfinále, při němž se v jediném zápase rozhodne o vítězi extraligy, rozdělilo florbalisty na dva tábory. „Po sportovní stránce je škoda, že se nebude hrát finálová série. Tak kvalitních zápasů, jaké třeba loni předváděl Tatran s Vítkovicemi, v sezoně mnoho není. Ale na druhou stranu chápu marketingové důvody. Přitáhne to zájem fanoušků, médií i sponzorů,“ uzavírá Procházka.