Chovance překvapilo, že Česká pošta umožnila nákup Bitcoinů

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: CTK

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) kritizuje Českou poštu za to, že umožňuje na svých pobočkách kupovat digitální měnu Bitcoin. Služba je nově dostupná také na všech terminálech společnosti Sazka. Pošta se brání, že pouze zajišťuje transakce podle požadavků klienta.

Ministr vnitra je podle Českého rozhlasu překvapený, že je na poště možné koupit bitcoiny, a bude požadovat po generálním řediteli pošty Martinu Elkánovi vysvětlení.

„Budeme chtít zjistit, proč se Česká pošta touto cestou vydala. Jestli jí z toho tak výrazně kynou příjmy, aby to pro ni bylo zajímavé. A proč to vlastně dělá,“ uvedl ministr. Prý rovněž chce, aby se tímto problémem zabývala vláda.

Role pošty při prodeji bitcoinů podle mluvčího podniku Matyáše Vitíka spočívá v tom, že klient přichází na přepážku s dokladem, který obsahuje čárový kód a pracovník pošty po jeho nasnímání vybere požadovanou částku. „Pošta nezkoumá obchodníka, vůči kterému chce klient platbu uplatnit, podle čárového kódu není možná jeho identifikace,“ dodal Vitík.

Vitruální měna na poště

Pošta se zapojila do služby EasyCoin, která nabízí placení za bitcoiny na téměř osmi tisících platebních místech včetně terminálů Sazky. Službu provozuje společnost world BTC business.

Zájemce o nákup bitcoinů si na webu Easycoin.wbtcb.com zvolí, za kolik korun chce objednat bitcoiny, zadá číslo své bitcoinové peněženky a po potvrzení objednávky obdrží identifikační číslo platby. Na základě čísla provede úhradu na pobočce České pošty nebo terminálu Sazky.

Bitcoin
Internetovou měnu Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Její hodnota závisí na důvěře lidí v tuto měnu.
Jako rizika Bitcoinu uvádějí úřady nejčastěji možnost jeho zneužití pro praní špinavých peněz, obchodování na neregulovaných trzích či absenci ochranných regulačních opatření. Problém vidí v anonymitě vlastníků a transakcí.