Chrudim: rekonstrukce sportovního areálu za 180 milionů korun

Chrudim připravuje rozsáhlou rekonstrukci sportovního areálu Sokola. Má stát až 180 milionů korun a město na stavbu bude chtít získat dotace. Sportovní hala by se měla zmodernizovat a mělo by přibýt i podzemní parkoviště nebo ubytovna pro sportovce. „Počítáme s tím, že by se mělo změnit dispoziční uspořádání haly, v areálu by měla přibýt ubytovací kapacita. V opravené hale by mělo být také zázemí pro Sportovní areály města Chrudimi. Zatím je k projektu vytvořena studie,“ řekl starosta Petr Řezníček.

Ve středu město studii představilo na veřejném projednávání, kde od sportovní veřejnosti dostalo několik připomínek, které nyní architekt zapracuje. Poté by se mělo začít pracovat na dokumentaci pro územní řízení, následovat by měla stavební dokumentace. Až bude mít Chrudim dokumenty připravené, může začít hledat dodavatele a stavět. Město počítá se stavbou v několika etapách a výdaji až do výše 180 milionů korun. Ze svého rozpočtu ale rekonstrukci v plné výši hradit nemůže, a proto se bude snažit získat na stavbu dotace. Podle Řezníčka se dá projekt upravovat podle finančních možností. Ve studii se například počítá s podzemním parkovištěm, na jehož povrchu by mělo být hřiště na házenou a basketbal. Náklady na jeho stavbu jsou 50 až 60 milionů korun a například o tuto položku jde rozpočet zkrátit.

„Prvořadé pro nás samozřejmě je upravit vstup, opravit halu a šatny. Až potom můžeme přemýšlet o dalších věcech,“ podotkl Řezníček. Hala Sokolu Chrudim v současném stavu funguje od 70. let minulého století a podle starosty má řadu technologických nedostatků, které je potřeba upravit. Mezi ně patří třeba změna dispozic haly, oddělení prostor pro diváky a pro sportovce, oprava šaten nebo třeba změna vytápění. Po opravě by hala měla přijímat teplo z elektrárny Opatovice.