Chtějí šetřit, mají smůlu

Dvě kutnohorské školy chtějí mít solární elektrárnu. Jenže potřebují souhlas ČEZu.

Škola Jana Palacha v Kutné Hoře ročně protopí dva a půl milionu korun. Město, její zřizovatel, chce ušetřit a postavit na její střeše solární elektrárnu. Ekologicky chce vyrábět proud i tamní gymnázium.

Pravděpodobně však budou mít smůlu. V cestě jim stojí nedostatečná síť, již spravuje firma ČEZ.

„K podobným projektům na Kutnohorsku naši technici často vydávali a vydávají záporná stanoviska. Důvodem je riziko překročení kapacity sítě,“ uvedl pro týdeník Sedmička Martin Pavlíček z tiskového odboru energetického giganta.

Rozšíření kapacity sítě prý možné je, kdy a zda vůbec k němu v Kutné Hoře dojde, však není jisté. „Je to ekonomicky náročné, náklady mohou být v řádech statisíců, ale i desítek milionů. Ročně firma investuje 11 miliard v celém Česku. Zájem o úpravu sítě je velký, i kvůli boomu kolem solárních elektráren,“ uvedl Pavlíček.

Solární panely na škole Jana Palacha by po splacení desetimilionového úvěru na jejich pořízení mohly ušetřit městskému rozpočtu až dva miliony za rok.

Gymnázium, jehož zřizovatelem je Středočeský kraj, peníze na stavbu nemá, proto hodlá střechu pronajmout. Škola by si tím vydělala zhruba sto tisíc korun ročně.

Zástupci obou škol i města jsou smířeni s tím, že ČEZ jim projekt zastaví. Kdy společnost stanovisko vydá, není jasné.

Necelou třetinu nákladů na pořízení solárních panelů na střeše kutnohorské základní školy by město platilo z dotací.

Na zbytek by si vzalo úvěr a splácelo jej až deset let. Splátky by umořil zisk z prodeje elektřiny odběrateli, tedy společnosti ČEZ. Ta musí solárním elektrárnám garantovat, že od nich vyrobený proud odkoupí.

Kutnohorští se však takového obchodu nejspíš nedočkají.„Pokud svolení od energetiků nedostaneme, necháme alespoň zateplit fasádu školy,“ řekl místostarosta města Václav Zimmermann.

Za poslední dva roky vyrostly v Polabí dvě velké solární elektrárny – u Zásmuk a ve Velelibech u Nymburka. „Podle expertů je Polabí pro podobné projekty vůbec nejvhodnější místo v Česku. Slunce tady svítí v průměru nejvíc dní v roce,“ říká majitel solární elektrárny v Žíšově u Zásmuk na Kolínsku Pavel Šich.

Jeho slova potvrzuje skutečnost, že další zařízení na výrobu elektřiny ze slunečního záření roste u Červených Peček v areálu bývalé cihelny.

Nejspíš půjde o jeden z posledních uskutečněných projektů. Další povolení a garanci odběru elektřiny ČEZ soukromníkům zatím neuděluje.

PROČ ŠKOLY CHTĚJÍ SVOJÍ ELEKTRÁRNU?

ZŠ JANA PALACHA

Cena: zhruba 10 milionů

Plocha: asi 2500 m2

Zisk: 400 tisíc ročně (po splacení úvěru na pořízení 1,8 milionu ročně)

Kdo vydělá: město Kutná Hora, škola nic

GYMNÁZIUM JIŘÍHO ORTENA

Cena: nula, náklady zaplatí nájemce střechy

Plocha: asi 2500 m2

Zisk: asi 100 tisíc ročně

Kdo vydělá: nájemce a škola