Chtěli zeleň, mají prach v bytě

Českobudějovický magistrát nechává měřit čtyřikrát ročně ovzduší ve městě. Limity překračují únosnou mez v lokalitách, kde jsou školy a školky.

Jaké bydlení upřednostňují obyvatelé Českých Budějovic? Pokud mají malé děti, je pro ně důležitá dostupnost škol a školek. Málokdo k nim ale chodí pěšky. Spíše jezdí auty. Starší lidé zase chtějí mít hlavně klid. Pravidelné měření ovzduší zdravotním ústavem přináší paradoxy.
„Odstěhovali jsme se ze sídliště Máj do Čechovy ulice, kde se nám líbila zeleň za domem. Je tu ale strašný provoz a prach létá do bytu. Navíc nám teď bude město zabírat kus zahrady,“ říká Marie Holická.
Právě Žižkova a Čechova ulice patří mezi lokality s největší prašností. Prostředí znečišťují i auta neustále objíždějící blok se školkou a dvěma školami, hledající parkování. Špatný vzduch je ale i na dalších místech v centru. Podle Marie Božovské z odboru životního prostředí zadává radnice měření ovzduší hlavně tam, kde bydlí lidé.
Z mapy budějovického ovzduší vyplývá, že nejhorší podmínky k dýchání jsou na Husově ulici před obchodní akademií, na Pražské před IGY, u mateřské školy na Rudolfovské nebo na Žižkově ulici. Tamějším obyvatelům ale vadí hlavně hluk. „Zavíráme kvůli němu okna,“ dodává Michaela Šmucrová z Rudolfovské ulice.
U Rudolfovské připravují stavbu obřího obchodního domu Černý pelikán. Místním se nelíbí, že k sobě přivede další auta. Investoři podobných staveb sice musí předkládat rozptylové a hlukové studie, vždy ale mají kladné posudky. „Dělají je akreditované firmy, většinou vyjdou dobře. Nikdo nezohledňuje, že se smog zvyšuje, i když doprava zpomalí a auta jen popojíždějí,“ míní Božovská.
Znečištěné ovzduší trápí nejen alergiky a astmatiky. Podle odborníků má vliv na snižování imunity. Alergologové přiznávají, že počet jejich pacientů roste. „Kvalita životního prostředí má podíl na těchto nemocích,“ míní budějovická alergoložka Jana Poloniová.
Primář plicního oddělení českobudějovické nemocnice Václav Šnorek považuje za největší nebezpečí pro astmatiky zplodiny z naftových motorů.