Chybí nám hlavně kvalifikovaný trenér, říká Klíma

Sledge hokejisté už na play-off nemyslí. Shání trenéra a budou vše podřizovat reprezentaci.

Předseda českobudějovických sledge hokejistů Zdeněk Klíma zažil s týmem mistrovský titul a potom i sešup na chvost tabulky. V současné době se snaží o to, aby dostal mužstvo zpátky do jejích horních pater. I když Jihočechům play-off pro tuto sezonu uniklo, jejich výkony jsou příslibem do dalších let.
„Nemáme špatné mužstvo, ale špička je někde jinde,“ říká Zdeněk Klíma.

Zdá se, že vaše letošní výkony jsou lepší, než v minulých sezonách. To jo, ale máme jeden velký problém. Máme bruslařsky velmi dobře vybavené hráče, ale technika hry není moc dobrá. Máme problémy s koncovkou a technikou. Přicházejí k nám třeba kluci po úrazech, kteří hokej nikdy nehráli a musí se učit od začátku. Teď nám chybí kvalifikovaný trenér, který by pojmenoval chyby a ukázal, jak je odstranit.

Kdo vás trénuje? Bratr jednoho z hráčů, který hrával hokej. Není špatný, ale není kvalifikovaný trenér.

Dříve jste patřili ke špičce a v minulých sezonách jste končili poslední. Proč? Hrozně moc dělají odchody některých hráčů. Celý rok trvá, než nového hráče zaučíte a najdete mu post. Když pak máte třeba čtyři nové hráče z deseti, tak to prostě nejde uhrát. Třeba minulou sezonu jsme odehráli v osmi lidech, a to se nedá.

V letošní sezoně jste třetí od konce. To je slušné, ne? Vzhledem k tomu, že přibyl nový tým Studénka a Olomouc nějakým způsobem oslabila právě o hráče ze Studénky, pro nás je to výhoda a ty dva týmy přeskočíme. Jinak by to bylo stejné.

Před třemi lety jste představovali záměr pozvednout sledge hokej v Českých Budějovicích a záštitu vám poskytl Roman Turek. To stále platí.

A registrujete zvýšený zájem o sledge hokej? Hráčů máme víc než předtím. Ale chybí nám ten trenér.

Ale třeba hrát v lepších denních časech se nedaří. Naposledy jste doma hráli v neděli ráno od čtvrt na osm. Město nám vychází vstříc v tom, že nám dá dostatek prostředků na zaplacení ledů. Jenomže ty nejsou volné. Třeba v minulé sezoně jsme hráli jen jedno utkání doma. To samé se stalo na začátku té letošní.

Jaké máte ambice pro tuto sezonu? Pro nás je teď hlavní se sehrát. Kádr jsme nějak doplnili, ale novým hráčům bychom se určitě nebránili. Je to však těžké, protože spousta zdravotně postižených je zvyklých na určité pohodlí. Když mají dostat takový záběr, tak to řada z nich nevydrží.

Šance na play-off už asi nemáte. Po porážce se Zlínem jsme šance na play-off ztratili. V únoru budeme bojovat o páté místo a všechno se bude podřizovat reprezentaci, která v březnu odjíždí na paralympiádu do Vancouveru, takže se bude trénovat, trénovat a trénovat. V reprezentaci jsem už ale jen já, protože Dan Kalina z časových důvodů skončil.

Zdeněk Klíma:1. Je hrajícím předsedou jediného sledge hokejového oddílu na jihu Čech.
2. Začínal v útoku, ale teď nastupuje v obraně.
3. V současné době je jediným reprezentantem z českobudějovického celku a připravuje se na paralympiádu ve Vancouveru.