Chystá Facebook vlastní telefon? Zuckerberg jedná o spolupráci se Samsungem

Akcie Facebooku od uvedení na burzu

Akcie Facebooku od uvedení na burzu

Mark Zuckerberg dnes jednal o spolupráci s prezidentem mobilní divize Samsungu Sinem Čong- Kjunem. Facebook chce na svůj web přilákat hlavně uživatele mobilních zařízení a jeho zakladatel si uvědomuje, že bez dobrých vztahů s největším výrobce mobilních telefonů na světě se to neobejde.

Šéf jihokorejské firmy schůzku potvrdil, spoluzakladatel Facebooku sídlo Samsungu opustil, aniž by dopověděl na dotazy novinářů. Kjun podle agentury Bloomberg řekl, že kromě možností vzájemné spolupráce mluvili i obecně o vývoji v technologickém odvětví.

Místní deník The Korea Herald napsal, že Zuckerberg Samsung žádá, aby začal vyrábět „telefon přátelský vůči Facebooku“. „Facebook se chce stát dalším Googlem, mluví se o tom, že Zuckerberg požádal Samsung o posílení spolupráce a uvedení telefonu s uživatelským prostředím od Facebooku,“ uvedl zdroj deníku.

Samsung ale podle The Korea Herald o partnerství s Facebookem nestojí. „Nechce si vychovat další Google“, se kterým jej pojí křehké partnerství, píše list. Google Samsungu dodává operační systém Android a zároveň vyrábí vlatní mobilní telefony, které Samsungu konkurují.

Facebook potřebuje uklidnit investory, kteří od vstupu firmy na burzu před rokem přišli o 37 procent hodnoty svých vkladů. Zuckerberg slíbil, že bude investovat do produktů, které akcionářům přinesou zisk.

Akcie Facebooku od uvedení na burzuAkcie Facebooku od uvedení na burzuAkcie Facebooku od uvedení na burzu

Šéf Facebooku se chce zaměřit na mobilní uživatele a zisky z reklamy, které na sociální síti sledují. V dubnu firma představila program Home, který majitelům telefonů s operačním systémem Android usnadní přístup na Facebook. Samsing a jeho tchajwanský konkurent HTC začaly program dodávat jako součást základní výbavy svých telefonů.

Home ale zatím není u uživatelů příliš populární. Facebook si toho je vědom a už pracuje na nové verzi programu, doplní například vypínací tlačítko.

Zuckerberg se v Soulu sešel i s prezidentkou Pak Kun-Hje. Podel jejích internetových stránek spolu diskutovali o propagaci technologických startupů. Zuckerberg během rozhovoru řekl, že se chystá v Jižní Koreji investovat a pomoci místních technologickým nováčkům.