Chystaný elektromobil Rolls-Royce bude možná hlučnější než dvanáctiválcový model Ghost

Rolls-Royce Spectre

Rolls-Royce Spectre Zdroj: Rolls-Royce

Rolls-Royce Spectre
Rolls-Royce Spectre
Rolls-Royce Spectre
Rolls-Royce Spectre
Rolls-Royce Ghost
47
Fotogalerie

Jednou z oceňovaných výhod elektrického pohonu je nízká hlučnost takového ústrojí. Proto překvapí, když Rolls-Royce přiznává, že chystané elektroauto bude možná hlučnější než dvanáctiválcový Ghost.

Rolls-Royce je další automobilkou vstupující do světa elektromobilů. Firma oznámila, že první elektřinou poháněné auto nazývané Spectre dorazí v roce 2023. A podle všeho bude mít jednu nečekanou vlastnost.

Z automobilky totiž zaznívají zprávy, že by chystaný elektromobil mohl být ve výsledku hlučnější než dnešní dvanáctiválcové modely značky. A to je velký paradox, protože elektrický pohon je tišší než spalovací motor, a elektromobily jsou obecně oceňovány pro své ticho na palubě. I vedení Rolls-Roycu se už ostatně dříve nechalo slyšet, že elektrický pohon je pro luxusní vozy ideální právě díky svému tichu.

Vedení výrobce má však pro tento krok logické zdůvodnění. Generální ředitel značky Torsten Müller-Ötvös tvrdí, že třeba Ghost je během jízdy tak tichý, že někteří zákazníci jsou už trochu dezorientovaní a ve výsledku by potřebovali slyšet nějaký venkovní ruch. A proto Müller-Ötvös říká, že konstruktéři nebudou tolik bojovat s potlačením venkovních ruchů, které u elektromobilu nepřehlušuje žádný spalovací motor. „Myslím, že máme skvělé zkušenosti s porozuměním, jak to řešit,“ věří Müller-Ötvös.

Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají?

Video placeholde
• Videohub

Chystaný Rolls-Royce Spectre tak rozhodně nebude nějakým hlučným automobilem, jen možná nebude tak tichý, jak by někteří zákazníci mohli očekávat. Navíc by se to mohlo hodit k jeho charakteru. Ze zveřejněných snímků prototypů auta vyplývá, že Spectre bude kupé nahrazující dosavadní Wraith. Sám o sobě tak bude sportovněji laděn než tradiční limuzíny značky.

Základ přitom bude pro Rolls-Royce nadále svébytný, dnešní hliníková platforma známá z Phantomu, Cullinanu a Ghostu je přizpůsobena elektrickému pohonu, a tak Rolls-Royce nemusí použít nějakou architekturu od mateřského BMW. Dá se však předpokládat, že využije elektromotory nebo baterie od německé značky.

Rolls-Royce Spectre přitom má být prvním krokem v postupné elektrifikaci nabídky značky. Do roku 2030 totiž hodlá nabízet výhradně elektromobily.

Další články ze světa motorismu najdete na webu auto.cz >>>