Čína chystá obří investici do internetu, chce pokrýt celou zemi

Čína chce v příštích letech investovat obrovské částky do rozvoje internetu

Čína chce v příštích letech investovat obrovské částky do rozvoje internetu Zdroj: Profimedia.cz

Čína plánuje investovat do infrastruktury pro vysokorychlostní internet do roku 2020 dva biliony jüanu (6,2 bilionu Kč). Cílem vlády je pokrýt sítí takřka veškeré obyvatelstvo země, řekl dnes náměstek ministra průmyslu a informací Šang Ping. Nyní má k internetu možnost přístupu jen asi 45 procent Číňanů.

„Naše sítě 3G musí pokrýt města a vesnice a zároveň musíme zajistit široké komerční využití sítě 4G,“ řekl náměstek Šang Ping v rozhovoru vydaném na vládní stránce www.gov.cn.

Průměrná rychlost připojení v čínských městech by měla dosáhnout 20 megabitů za sekundu (Mbps), což je stále méně, než mají nyní k dispozici uživatelé v Hongkongu nebo Singapuru. Na venkově by se měla rychlost připojení k internetu dostat do roku 2015 na čtyři Mbps.

Čínské investice do širokopásmových sítí se mohou stát zdrojem příjmů pro globální výrobce síťových zařízení jako švédské Ericsson nebo francouzské Alcatel-Lucent, stejně jako pro domácí producenty jako Huawei Technologies a ZTE Corp.

Do roku 2020 by díky vládní strategii rozvoje infrastruktury měl počet lidí s přístupem k sítím 3G a LTE narůst na 1,2 miliardy, čtyřnásobek dnešního stavu, řekl Šang Ping. Čína má nyní zhruba 1,36 miliardy obyvatel.