Čína nevěří Windows. Do roku 2020 chce přejít na Linux

Počítačová herna v Číně

Počítačová herna v Číně Zdroj: Eslhitchhiker.com

Už žádné Windows, ale pouze Linux. S takovými plány počítá čínská vláda do roku 2020. Nový systém dostal název Kylin.

Čína dlouhodobě hovoří o tom, že chce co nejvíce snížit závislost na západních technologiích. Několik měsíců proto připravovala vlastní operační systém, který by měl nahradit Windows na všech úřadech. Čína se totiž obává, že produkty Microsoftu nejsou dostatečně bezpečné. Náhradní systém Kylin je nyní hotový.

Podle plánu by měl Kylin nahradit všechny „státní“ počítače do pěti let. Při obrovském množství takových strojů je ale zřejmé, že výměna systémů neproběhne ze dne na den. Přechod by měl probíhat postupně - každý rok zhruba 15 procent počítačů.

Již dříve vládní instituce zakázaly používat Windows 8. Situace má ovšem své paradoxní důsledky - většina počítačů v čínské administrativě využívá doposud starý operační systém Windows XP, kterému ovšem Microsoft nedávno ukončil podporu.

Operační systémy
Zájem o vlastní operační systémy mají především autoritářské země. Kuba má například vlastní systém Nova, Severní Korea v roce 2010 zprovoznila Red Star OS. Podobný projekt ohlásilo už v roce 2010 také Rusko - výsledek ale zatím nebyl představen.