Čína prý chystá největší akvizici v zahraničí, chce výrobce čipů Micron

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Nrbelex via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Čínská státní technologická společnost Tsinghua Unigroup je připravena zaplatit 23 miliard dolarů (567 miliard korun) za převzetí amerického výrobce paměťových čipů Micron Technology, uvádí list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Transakce by představovala doposud největší čínskou akvizici v zahraničí.

Tsinghua Unigroup je podle zdrojů ochotna zaplatit za každou akcii Micronu 21 dolarů. Nabídka tak zahrnuje téměř dvacetiprocentní prémii k pondělní závěrečné ceně akcií na burze. Za poslední rok se cena akcií Micronu snížila téměř o polovinu, upozorňuje The Wall Street Journal.

Jeden ze zdrojů uvedl, že čínská firma již svou nabídku Micronu představila. Mluvčí amerického podniku však obdržení nabídky popřel a odmítl celou záležitost komentovat.

Podle agentury Reuters by jakýkoliv plán na zahraniční převzetí Micronu pravděpodobně přezkoumával Výbor pro zahraniční investice ve Spojených státech (CFIUS). Ten by mohl transakci zablokovat, pokud by podle jeho názoru představovala hrozbu pro národní bezpečnost.

Micron je posledním velkým americkým výrobcem paměťových čipů DRAM používaných v osobních počítačích. Vyrábí rovněž čipy NAND určené pro uchovávání dat v mobilních zařízeních, jako jsou chytré telefony, píše The Wall Street Journal.