Čína zpřísnila podmínky pro řidiče Uberu, bez licence nepojedou

Čínská verze Uberu

Čínská verze Uberu Zdroj: CC BY 2.0: bfishadow via Flickr

Čínské ministerstvo dopravy zakázalo řidičům soukromých vozů poskytovat službu taxi pomocí mobilních aplikací, pokud k tomu nebudou mít příslušné oprávnění. Podobné aplikace se v Číně těší mimořádné oblibě. Ministerstvo uvedlo, že musí chránit uživatele, připustilo však, že software hraje důležitou roli pro řidiče taxislužby s platnou licencí, kteří mohou jako jediní aplikace pro přivolání vozu používat.

Rozhodnutí by mohlo znamenat překážku pro společnost Uber, která poskytuje alternativní taxislužbuv řadě zemí světa včetně ČR. Uber poskytuje aplikaci, která umožňuje zákazníkům spojit se s řidiči taxi. Aplikace zároveň slouží jako taxametr. V mnoha státech ale naráží na tamní zákony a má tam potíže.

„Ačkoli podporujeme inovace, zakazujeme soukromým automobilům používat platformy, kterými by se podílely na činnosti 'zapůjčení auta',“ uvedlo podle agentury AP ministerstvo v prohlášení. Společnosti, které s těmito aplikacemi pracují, budou muset zajistit, aby je nepoužívali řidiči bez potřebné koncese.

Unikne regulaci přes půjčovny?

Společnost Uber uvedla, že pro tuto chvíli pokračuje v obvyklé činnosti. Neuvedla ale, kolik spolupracujících řidičů by licenci na provozování taxislužby mohlo postrádat. Podle serveru CNN ale Uber se soukromými řidiči v Číně přímo nespolupracuje, ani tam nemá vlastní vozy. Spojil se prý s místními autopůjčovnami, které již poskytují služby hotelům nebo turistům. Čínské regulaci tak prý možná unikl.

Čínský trh s přivoláním taxi přes internet ovládají místní konkurenti Didi Dache, za kterým stojí internetový gigant Tencent, a Kuaidi Dache podporovaná společností Alibaba Group. Dohromady drží zhruba 90 procent čínského trhu s taxi aplikacemi. V prosinci na trh vstoupil třetí čínský internetový gigant Baidu, který investoval do Uberu.