Číňané nabourali počítače amerického regulátora, ten se to snažil zakrýt

Americká vládní Federální vkladová pojišťovna (FDIC, Federal Deposit Insurance Corporation) byla mezi lety 2010 a 2013 průběžně sledována čínskými špiony. Ti nabourali dvanáct počítačů a deset serverů, které používali vrcholní představitelé agentury.

O celé záležitosti informoval ve zprávě Výbor pro vědu, vesmír a technologie Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických. FDIC, který má v zemi funkci bankovního regulátora, spravuje informace ze 4,5 tisíc bankovních společností. O narušení své bezpečnosti regulátor věděl, snažil se však díry ve své bezpečnosti úmyslně zakrýt.

Svědčí o tom také anonymní výpovědi mnoha zaměstnanců FDIC. Ti byli upozorněni, aby narušení bezpečnosti nezmiňovali ve služebních emailech, které jsou oficiálními úředními listinami. Rovněž měli zabránit tomu, aby se zpráva dostala na veřejnost. Tím by nepochybně utrpěla pověst ředitele FDIC Martina Gruenberga, který v inkriminované době kandidoval na pozici senátora.

Na narušení bezpečnosti přišli inspektoři regulátora, podle kterých agentura nepostupovala podle vlastních předpisů, zároveň doporučili, aby se celý problém řešil na vyšších postech.

Agentura FDIC se k celé události odmítla vyjádřit, ve své interní zprávě však řekla, že únik informací nepředstavil žádnou hrozbu pro americké úřady. Rovněž přiznala, že v současnosti pracuje na zlepšení bezpečnosti a změně podmínek uchovávání údajů.

„Je zjevné, že se čínská vláda snažila získat co nejvíce informací o životě běžných Američanů, právě takové má FDIC k dispozici,“ řekl pro CNN bezpečnostní expert Ryan Duff. Podle něj je také úmyslné zakrývání informací před auditory na hraně zákona. Podobně situaci hodnotí také další experti, kteří se shodují na tom, že včasné informování o narušení systému je důležité pro ochranu před budoucími hrozbami.

Ředitel FDIC Martin Gruenberg ve čtvrtek předstoupí před Výborem, kde celou situaci objasní.

Problémy s čínskými hackery má také armáda Spojených států. Její servery mezi roky 2008 a 2014 nabourával Číňan Su Bin. Ten se přiznal, že spolupracoval s čínskými ozbrojenými silami na získání tajných materiálů. V tomto týdnu byl Su Bin v Los Angeles odsouzen na téměř čtyři roky žaláře, rovněž musí uhradit pokutu.