Čínské aplikace pro volání taxi přes smartphony se spojí

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Highways Agency via Flickr

Provozovatelé předních čínských aplikací pro přivolávání taxi přes chytré mobilní telefony Didi Dache a Kuaidi Dache se chtějí spojit. Vznikne tak jedna z největších dopravních služeb na světě poskytovaných přes smartphony. Sloučený podnik bude mít hodnotu kolem šesti miliard dolarů (145,3 miliardy Kč). Oficiální oznámení o plánovaném sloučení by mohlo být učiněno v příštích dnech.

Akcionářská struktura není známa a uveden nebyl ani název sloučeného subjektu. Firmy však oznámily, že budou fungovat nezávisle a každá bude mít oddělenou obchodní značku. Oznámený krok má ztížit plány konkurenční americké firmě Uber, která ve světě rychle expanduje. V některých zemích se ale potýká s problémy kvůli tomu, že pro ni pracují řidiči bez licence pro taxislužbu.

Šéf společnosti Didi Wej Čcheng a šéf Kuaidi Dexter Čchuan-wej Lu se v nové firmě budou dělit o funkci výkonného ředitele. Novou službu chtějí oficiálně představit po lunárním Novém roce. Začátek nového lunárního roku připadá na 19. února.

Hořká válka

Za společností Didi stojí obří čínský internetový portál Tencent Holdings, za Kuaidi pak další, neméně významný čínský portál Alibaba Group Holding. Obě platformy spolu přitom v posledním roce vedou hořkou cenovou válku a každá z nich se snaží ovládnout obrovský čínský trh navzdory spekulacím, že přitom hromadí ztráty.

Didi má podle odhadů 55 procent trhu, Kuaidi tvrdí, že má téměř celý zbytek, uvádí se v prosincové studii společnosti Analysis International.

Obě firmy soupeří o největší dopravní trh světa - více než 150 milionů Číňanů si přivolává taxi prostřednictvím svého smartphonu, tvrdí analytici. V posledních měsících firmy získaly od soukromých investorů více než jednu miliardu dolarů (přes 24 miliard Kč), aby mohly pokračovat v boji za zvýšení tržního podílu.