Čínský podnikatel dal své dceři miliardové věno

čínská svatba, ilustrační foto

čínská svatba, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Víc než miliardu jüanů (asi tři miliardy korun) dal jako věno své dceři čínský magnát Wu Žuej-piao. Kromě čtyř beden plných zlata prý dívka přivezla svému nastávajícímu také nové vozy značky Porsche a Mercedes-Benz.

List Daily Telegraph napsal, že Wu Žuej-piao, který podniká v oboru kuchyňských a koupelnových obkladů a dlažeb, patří mezi miliardáře z prosperujícího města Ťin-ťiang nacházejícího se na jižním pobřeží Číny. Podle deníku místní boháči v posledních letech soutěží, kdo shromáždí pro svou dceru větší věno. „Provdat se za dívku z Ťin-ťiangu je lepší než vyloupit banku,“ komentoval situaci jistý hongkongský list.

Dcera 54letého Žuej-piaa a její manžel dostali od dívčina otce také množství nemovitostí, včetně několika vil a obchodu ve městě Čchüan-čou. Boháč vložil také novomanželům na jejich bankovní účet pro začátek 20 milionů jüanů (asi 60 milionů korun) a daroval jim pět milionů akcií své firmy Wanli v údajné celkové hodnotě 100 milionů jüanů (asi 300 milionů korun).

Přátelé z dětství

Wuova dcera, jejíž jméno nebylo zveřejněno, si údajně vzala přítele z dětství. Dvojice se poznala již ve školce a spolužáky byli i na dalších školách až do svých 18 let, kdy dívka odešla na univerzitu ve městě Sia-men a posléze do Británie.

„Je to výjimečný mladík. A vydělává si jako vládní zaměstnanec. Jako rodiče jsme si vždy přáli, aby život našeho dítěte byl stabilnější než životy nás podnikatelů,“ řekla matka nevěsty.

Dobrá reklama

V listopadu 2011 jiný ťinťiangský miliardář Sü Lia-ťie dal své dceři věno 200 milionů jüanů. Minulý měsíc vdával ťinťiangský textilní magnát Wu Ťing-piao svou dceru s podobně velkým věnem.

„Myslíte si, že je tento podnikatel hloupý? Je to jen reklama. Neutratí ani halíř a všechna média o něm budou mluvit,“ komentoval štědrost Wu Žuej-piaa na mikroblogu Weibo čínský majitel hotelového řetězce Čao Wej.