Čmeláci budou bydlet v budkách

Zatímco čmeláci spí, zahrádkáři v Karviné jim chystají překvapení. Boudy, do kterých se na jaře nastěhují.

Karvinský zahrádkář Ivan Topolčan má letos v zimě napilno. V dílně montuje malé barevné budky, které postaví na zahradě pro čmeláky, kteří se do nich na jaře nastěhují. Podobný experiment už vyzkoušeli zahrádkáři na jižní Moravě a uspěli. „Čmeláků je na zahradách čím dál méně a květy nemá kdo opylovat. Rozhodli jsme se proto s kolegy ze zahrádkářské osady u rybníka Olšiny, že tento problém vyřešíme,“ řekl Topolčan. Budek vyrobil čtrnáct. „Jsou z lepenky. Práce na každé mi zabrala asi dvě hodinky. V boudičkách se mohou čmeláci rozmnožovat,“ vysvětlil Topolčan.

Čmeláky naláká med

Budky Topolčan usadí na stojan třicet centimetrů od země. „Do budek dám čmelákům něco sladkého, třeba trošku medu nebo šťávy. To je přiláká dovnitř. Budku rozděluje přepážka na dvě místnůstky a v nich může samička čmeláka přivést na svět své mladé,“ řekl Topolčan.
Čmeláci nyní spí v zemi. Před zimou si našli díru od hraboše či myši a uložili se ke spánku. Až se vzbudí, najdou budky nejen v Topolčanově zahradě. „Už jsem se domluvil s kamarády v Orlové, Havířově a v Českém Těšíně. Budky umístíme a budeme s napětím čekat, zda se rozmnožování podaří,“ dodal Topolčan.