ČNB vydala další zlatou pamětní minci, tentokrát s mostem ve Stříbře

Renesanční most ve Stříbře

Renesanční most ve Stříbře

Zlatou minci, jejímž motivem se stal 450 let starý renesanční most ve Stříbře, uvedla dnes do oběhu Česká národní banka (ČNB). Její nominální hodnota je 5000 korun, prodejní cena je více než trojnásobná. Jde o 22. zlatou minci, kterou ČNB za 11 let v rámci tří cyklů vydala. Při emisním dnu to řekl Tomáš Hládek, šéf sekce peněžního a platebního styku ČNB.

Mince o průměru 28 milimetrů jsou vyrobeny ze zlata o ryzosti 999.9. Autorem vítězného návrhu se stal sochař Zbyněk Fojtů. Na lícové straně je detail sgrafitové výzdoby s reliéfem městského znaku. V obdélníku nad reliéfem jsou heraldická zvířata - český lev, moravská a slezská orlice. Na rubu je celkový pohled na most a po obvodu je umístěn letopočet ražby.

Podle Ludmily Drncové z Národního památkového ústavu je raritou, že se most zachoval ve stejném stavu od minulosti po dnešek a zasahovalo se do něj jen minimálně. Skládá se ze tří částí - říčního mostu se dvěma oblouky, dvoupatrové mostní věže, která je podle ní nejzajímavější, a inundační části pro případ povodní, která se nyní opravuje. Na říčním mostě je socha sv. Jana Nepomuckého - patrona mostů.

Pamětní mince s renesančním mostem ve StříbřePamětní mince s renesančním mostem ve StříbřePamětní mince s vyobrazením renesančního mostu ve Stříbře

Z Plzeňského kraje již byl v říjnu 2008 na zlaté minci zachycen plzeňský pivovar a loni v květnu pak ČNB vydala minci s hamrem v Dobřívi. Banka vydává ročně dvě zlaté a pět stříbrných mincí.

Další pamětní minci vydá ČNB v květnu roku 2012, bude na ní barokní most v Náměšti nad Oslavou

Mince s mosty v České republice, jichž banka do roku 2015 emituje deset, jsou po české architektuře a technických památkách třetím cyklem ČNB. Letos na jaře dala banka do oběhu minci s mostem v Písku, nejstarším v Česku, po Stříbře bude následovat v květnu 2012 barokní most v Náměšti nad Oslavou. „Stříbrský most má jednu zvláštnost. Kromě Karlova mostu je jediný most v Čechách, který má mostní věž,“ uvedl Hládek.

ČNB vydala 10 tisíc zlatých mincí s mostem ve Stříbře, za něž platí prodejci 15 753 korun (běžná kvalita) a 16 153 korun (špičková kvalita). „Obsahuje půl trojské unce zlata, tedy 15,55 gramu, a dále jsou v ceně zahrnuty náklady spojené s výrobou mince,“ dodal. Většina mincí už je prodána, protože ČNB jich nechává vyrobit pouze tolik, kolik si u ní stálí odběratelé a prodejci, s nimiž má smlouvy, objednají. Zájemci si pak mince mohou koupit u těchto prodejců. Zlatá mince je platným platidlem. Pokud by ji někdo přinesl do ČNB, tak za ní, i v případě velkého poklesu ceny zlata, dostane pořád 5000 korun, uvedl Hládek.

„Je to způsob, jak propagovat v Česku i zahraničí to, co tady umíme anebo jsme vytvořili. Proto vybíráme věci, které odrážejí to, co udělali naši předkové,“ řekl guvernér Miroslav Singer. Zájem o mince podle něj trvá bez ohledu na cenu zlata.