Co Boleslav čeká a (zřejmě) nemine v desátém roce třetího tisíciletí

Nový rok přinese levnější energii, dražší vodu a snad konec krize.

Kdyby si mohla Mladá Boleslav udělat diagram předpovědi pro rok 2010 podobně jako Jáchym ve slavném českém filmu, jak by vypadal? Šťastných dnů by mohlo být dost.
Podle ekonomů se snad začne zlepšovat situace ve Škoda Auto, i když se to nyní nezdá.
„Jakékoli odhady je těžké dělat, uvidíme, jak se budou trhy vyvíjet. Nyní se zájem o fabie snižuje, proto jsme se rozhodli od roku 2010 přejít na dvě směny a dále upravovat pracovní dobu s využitím takzvaných flexikont,“ uvedl mluvčí automobilky Škoda Auto Jaroslav Černý.
Na flexikonta se zaměstnanci zapisuje, kolik hodin nemohl kvůli nedostatku zakázek odpracovat a v případě zvýšení odbytu se mu minusové hodiny začnou odmazávat. Skončí-li na konci roku v plusu, dostane peníze za přesčasy, bude-li v minusu, na jeho výplatní pásce se to příliš neprojeví.
Dál má také automobilka jako jakýsi polštář agenturní zaměstnance. „V případě nutnosti je můžeme či nemusíme využít. V současné době jich máme asi 1500,“ upřesnil Černý. Díky těmto opatřením by továrna měla zvládnout dozvuky krize, která už končí v USA.
„Česká ekonomika by měla také pookřát a po letošním poklesu hrubého domácího produktu o čtyři procenta by se měl zvýšit o 2,1 procenta. Na trhu práce se mírné zlepšení ekonomické situace projeví v závěru roku nebo v roce 2011,“ uvedl ekonom David Marek ze společnosti Patria.

Nižší příjmy i výdaje

Kvůli krizi šetří také město. Rozpočet pro rok 2010 zastupitelé schválili jako vyrovnaný, museli se ale obejít bez 160 milionů korun. Počítají totiž s tím, že vyberou o sto milionů méně na daních než v roce 2008, méně přiteče i třeba z pronájmů prostor. Zastupitelstvo se proto rozhodlo pro dva úvěry. Jeden na 224 milionů bude pouze na rok, město jím zaplatí některé akce, jež zpětně uhradí dotace. Druhým se zaváže bance na dvanáct let.
„Úvěr ve výši 180 milionů korun si můžeme vzít, protože kondice města je co do dluhového zatížení dobrá,“ řekl primátor Raduan Nwelati.
„Teď je navíc výhodné investovat, protože ceny stavebních akcí jsou nízké a všichni mají zájem o práci. To bude platit v roce 2010 a zčásti ještě možná v roce 2011. Proto si teď na investice půjčíme a za stejné peníze toho postavíme víc,“ dodal primátor.

Opraví náměstí i divadlo

Slova primátora potvrzuje již rekonstrukce Staroměstského náměstí, která začne hned po Novém roce. „Zájem o soutěž byl veliký, přihlásilo se zhruba šestnáct firem. Vybrali jsme společnost s nejnižší cenou. Proti odhadu projektanta uspoříme nejméně třicet milionů,“ řekl Nwelati. Tato rekonstrukce omezí provoz na Starém městě, kdy přesně bude známé koncem ledna.
V souvislosti s opravou vyroste pod náměstím také parkovací dům. Vedení města se už rozhodlo zčásti na místě zachovat i vykopávky.
Vedle objevů se pod zem vejde sedmdesát parkovacích míst. Ta jsou podle Beznosky v dané lokalitě potřebné. Fragmenty vykopávek by měly zůstat i ve vzniklém parku na povrchu.
Další akcí může být zastřešení letního aquaparku. Boleslav by jím získala chybějící velký bazén. V létě by se přitom střecha sundala a aquapark se proměnil opět v plovárnu. Zda se má zastřešit či počkat a v dalších letech za více peněz postavit zcela nový aquapark, rozhodnou obyvatelé Boleslavi v únoru, kdy jim do schránek přijdou anketní lístky. „Na zastřešení byla negativní reakce. Chceme se proto poradit s lidmi,“ vysvětlil Beznoska.
Další velkou akcí bude díky evropské dotaci od června přístavba malé scény městského divadla, která vyroste podél Tylovy ulice. Vedle opravy stávající budovy divadlo získá sál pro 160 diváků, klub, zkušebnu i prodejnu suvenýrů.
Město také investuje do obnovy Nového parku, výstavby veřejných záchodů, cyklostezek na Severním sídlišti či školky, která vznikne v jednom z pavilonů 6. základní školy. Chystá se také změna systému parkování a cestující již nyní vozí pět nových autobusů, šestý se přidá koncem ledna.
Do plánů ovšem mohou zasáhnout podzimní komunální volby. Nebo parlamentní volby na jaře.
Po nich by se mohlo změnit třeba hrazení regulačních poplatků v Klaudiánově nemocnici. Proti tomu se nedávno postavil už současný ministr vnitra Martin Pecina, který chce podle něj protizákonné proplácení ve Středočeském kraji ukončit pozastavením rozhodnutí krajského zastupitelstva.
„Hodláme minimálně do parlamentních voleb pokračovat v našem přístupu k poplatkům, v rozpočtu je na ně stejně jako letos osmdesát milionů korun,“ reagovala mluvčí kraje Berill Mascheková. Do konce listopadu za poplatky v Boleslavi kraj zaplatil takřka šestnáct milionů a nemocnice další dva miliony korun.
Za finančního přispění státu snad začne také stavba tangenty, která propojí centrum města s jeho východním okrajem, aniž by se musel objíždět areál automobilky. „Město by mělo získat přibližně v dubnu 2010 stavební povolení. Následně kraj vyhlásí soutěž na zhotovitele a koncem roku 2010 by mohla stavba začít,“ uvedla Mascheková. Tangenta by pak měla stát do dvou let.
Ve hře je také státní dotace na stavbu mostu přes Jizeru do Čejetic a oprava Ptácké ulice pod hradem.

Poplatky nezdraží

Některé novinky se dotknou všech obyvatel hned po Silvestru. Domácnosti by měly třeba ušetřit asi čtyři procenta z ceny elektřiny, ČEZ totiž zlevní energie o 15,3 procenta.
Naopak boleslavské domácnosti od 1. ledna zaplatí asi o dvě koruny na metr krychlový více za vodu. „Při průměrné denní spotřebě to představuje u domácnosti nárůst výdajů u vodného o asi 5,30 koruny za měsíc a u stočného také 5,30 koruny,“ odhadl předseda představenstva Vodovodů a kanalizací Mladá Boleslav Jan Sedláček.
Ceny tepla zůstanou stejné.
Nezmění se ani poplatky za jízdné, psa, odvoz odpadu či daň z nemovitosti. „Mladá Boleslav se jako jedna z výjimek rozhodla v ekonomicky složité době neobtěžovat obyvatele jejich zvyšováním a vzít tyto náklady na bedra města,“ vysvětlil Beznoska.

Starosti, ale i radosti

Lidé v Mladé Boleslavi se do roku 2010 mohou také těšit - na 37. ročník Dětské noty, Folkparádu 2010 či 8. Festival evropských filmových úsměvů.
Na ten by měl přijet představitel komisaře Semira ze seriálu Kobra 11 Erdogan Atalay, ale také komik Terence Hill. „Účast nám slibuje tři roky, počtvrté nemůže odmítnout,“ míní ředitel zahraničních vztahů festivalu Filip Albrecht. Novinkou pro Boleslav pak v srpnu bude prestižní soutěž ze seriálu mistrovství světa veteránů, které organizuje FIVA po celém světě. V Česku půjde o ojedinělý závod.
V květnu bude v Mladé Boleslavi také Mistrovství České republiky ve sportovním aerobiku.