Co chystají festivaly na Táborsku? Bolka Polívku i španělský punk

Táborské festivalové léto startuje. V nabídce jsou tradiční hudební maratony i novinky jako taneční festival.

Průměrný festivalový fanoušek na Táborsku může mít sklony k folku i rocku, hýřit energií na ska či punkovém řádění, najít kouzlo v elektronice DJs. To vše mu splní místní prázdninové festivaly. A aby toho nebylo málo, může se podívat, jak se dělá divadlo nebo moderní tanec pod otevřeným nebem.
Od dechovky po punk. Tak by se dalo shrnout hudební léto na Táborsku. Nabito je už od června. Hned na začátku si užijí folkaři, i když na ně čekají překvapení. Připravený je devátý ročník Letního Slunowratu na Housově mlýně v Táboře. Zahraje osvědčená kapela Spadané listí, pak už ale festival volně přejde do bluesového ladění. „Je to pro nás velký posun, bluesové kapely teď převažují,“ potvrzuje organizátorka a muzikantka Pavla Kohelová. Na Slunowratu zahrají Černé mosty, ale také kapela ZVA 12-28 Band v čele s Noro Červenakem, která tu pokřtí nové CD.

Jen o pár týdnů později se mohou folkaři přesunout o kousek dál, do Sezimova Ústí. Na Kozím hrádku začíná poetické Svítání. „Ani jsme netušili, že zakládáme tradici folkových koncertů, které se postupně rozrůstají o kapely nejen z jižních Čech,“ upřesňuje Karel Vrkoč ze sezimoústeckého Měxusu. Jak to ke správnému folku patří, nebude chybět vystoupení dětské Porty a k tomu pět folkových kapel.

Kam na obří festy

Komorní akce se budou střídat s množstvím velkých festivalových stage pro tisíce lidí.
První na řadě je Přeštěnice. Žánrový mix rocku, popu, ska nebo punku nabídne festival už podesáté. Hlavní hvězdou je tento rok zpěvačka Marta Jandová se skupinou Die Happy. Open air zpestří osvědčení Arakain, Vypsaná fixa, UDG, ale i nováčci Mandrage.

Letos poprvé se přímo v Táboře rozjede ska punkový kolotoč. Na letišti Čápův dvůr, které už má s tisícovkami fanoušků zkušenosti z předchozích ročníků Love Planet, jsou vyhrazené tři dny pro Mighty Sounds. Po pěti letech se sem přesouvá z Olší. Bláta už prý bylo dost. Největší hvězdou mají být Španělé SKA-P. Jednotlivé stage představí průřez nejen evropskou a nejen ska punkovou muzikou. Zahrají Američané, Francouzi, Němci, Britové nebo třeba Maďaři.
U obou festivalů pod širým nebem vyroste stanové městečko s mobilním WC, v Přeštěnici dokonce s mobilními sprchami za třicet korun.

Menší, ale táhnou

Mezi několikadenními hudebními maratony se neztratí ani menší festivaly. Rockery srdcaře potěší další jednodenní ročník Táborské rockové mapy na Pintovce. „Našli jsme téma, které funguje, zaměřili jsme se na místní kapely, mapujeme táborskou scénu,“ popisuje organizátor Luboš Kocourek. Letos by pozval na Please the Trees nebo na kapelu Take Death.

Zajímavá podívaná i poslouchaná bude v Sezimově Ústí na přehlídce regionálních kapel Hiltonfestu, letos v srpnu posedmé. „Nemáme ambice ukazovat mediálně známé kapely, snad jen jako hosta večera, jako bonbonek na dortu. Chceme dokázat, že kvalitních muzikantů je kolem spousta,“ vysvětluje Vladimír Doležal ze sezimoústeckého Měxusu záměr žánrově otevřeného festivalu. Prý jen dechovka a folk by se tu objevit neměly. Program ale teprve upřesňují.

Prostor v létě dostanou i DJs. Dva dny jim dá The Jungle Beatz na louce u Bechyně. Kdo se těšil na zavedenou sezimoústeckou DJs přehlídku Vinyl Cup, má smůlu, letos výjimečně nebude. Na příští rok ji ale organizátoři chtějí obnovit.

I když od elektra k jazzu je hudební cesta daleká, ze Sezimova Ústí do Bechyně to tak hrozné není. Právě místní klášterní zahrady pohltí melodie flétnisty a jazzmana Jiřího Stivína nebo táborských Tarapaca Jazz. Jazzový svátek ve formě festivalu Bohemia Jazzfest zažíjí i Táborští, vystoupí pět zahraničních interpretů.

Kdo si chce dopřát radikální žánrový střih, může vyrazit na dechovku. Chystá se Kubešova Soběslav i osmnáctý Bechyňský festival dechovek na místním fotbalovém stadionu.
Zcela specifickou kulturu, hudbu i tanec najdou Táborští na festivalu romské kultury Kerekate. „Program ještě dolaďujeme, ale potvrzený je Mário Bihári, který měl úspěch i vloni,“ dodává za pořadatele Pavla Kohelová. Na příchozí čeká možná i hudební workshop.

Tanec bude poprvé

Letní hudební orgie pod širým nebem zpestří festivaly divadelní. Jedním z největších bude dva poslední dny na konci července bechyňské Divadlo v trávě – slavnostní průvod, ochotníci, loutky. K letošním perličkám bude patřit hra Don Quijote de la Ancha, zastřešená režisérem Bolkem Polívkou, hraje divadlo Klaunika Brno. „Tráva letos oslaví osmnáctý ročník, takže jsme si dovolili takový dárek a pozvali jsme tohle divadlo,“ vysvětluje Soňa Houdková z Kulturního střediska v Bechyni.

O pár dní dřív se do přehlídky obvykle amatérských divadelníků zapojí i Sudoměřice u Bechyně a jejich Divadlo na návsi. V září představení završí podobně stavěné Divadlo ve stodole v Liškách u Bechyně.
Lahůdku z jiného uměleckého ranku chystají v Sezimově Ústí na konec festivalového léta. Poprvé se do města sjedou tanečníci. Přehlídka současných tanců všeho druhu se bude konat na konci září.
„Smyslem festivalu je hledat a objevovat nové možnosti, učit se předávat, a hlavně sdílet něco ze sebe s druhými lidmi,“ říká Karel Vrkoč ze sezimoústeckého Měxusu. K vidění bude výrazový tanec, folklor, cikánský tanec, country i moderna.

FESTIVALOVÝ VÝBĚR:

Letní Slunowrat - 19.6., Tábor, Housův mlýn 150Kč, děti zdarma

The Jungle Beatz - 2.-3. 7., louka u Bechyně

Jazzfest - 3. 7., Klášterní zahrady Bechyně 160Kč, na místě 200Kč

Svítání - 4. 7., Kozí hrádek, Sezimovo Ústí, 100Kč, děti 50Kč
Open air music fest Přeštěnice - 8.–10.7., louka Přeštěnice, 700 Kč

Mighty Sounds - 16.–18.7., Tábor, letiště Čápův dvůr, 750 Kč do konce června, pak 820 Kč

Bohemia Jazzfest - 17.7., Tábor, pět koncertů

Divadlo na návsi - 23.–25. 7., Sudoměřice u Bechyně

Divadlo v Trávě - 30.–31. 7., Klášterní zahrady Bechyně, 150 Kč

Kerekate - 21. 8., Tábor, Pintovka, vstup volný

Hiltonfest - 28.8. letní kino Sezimovo Ústí II, 100 Kč

Město v pohybu - 30. 9, Sezimovo Ústí