Co mají společného malý Jakub z Chrudimi a Sedmička? Slaví první narozeniny

Jakub Meller z Chrudimi oslaví 16. dubna první narozeniny. První výročí má ve stejný den i pardubická Sedmička.

Devět měsíců čekala rodina Mellerových na příchod svého syna. A půl roku připravovalo vedení Mladé fronty a. s. projekt Sedmička. Světlo světa spatřili oba novorozenci ve stejný den. V pátek 16. dubna tomu bude přesně rok.

Oba rostli jako z vody

Zatímco rodina Mellerova netušila, kdy přijde jejich „den D“ a jejich miminko se poprvé nadechne, měla redakce Sedmičky pevné datum, kdy se poprvé rozlétne do světa. Ve stejný den, kdy se objevily v Pardubicích a Chrudimi červené stojany plné našeho týdeníku, se rozléhal po chrudimské porodnici Jakubův křik. Na svět se mu moc nechtělo. „Opravdu nespěchal. Přenášela jsem ho osm dní a porod trval osmnáct hodin. Asi mu bylo dobře tam, kde byl,“ říká Ivana Mellerová. Po narození vážil Jakub 4,05 kilo a měřil třiapadesát centimetrů. Mellerovi s napětím pozorovali, jakou povahu bude mít jejich synek. Hádali, jestli to bude vzteklý křikloun, nebo andílek. Naši čtenáři zase sledovali, jestli se ze Sedmičky vyklube seriózní tisk, nebo plátek vhodný, jenom na podpal. Čas ukázal pravou tvář nejen Sedmičky, ale i Jakuba.
„Je to klidné dítě. Vším se mu zavděčíte. Ze všeho má radost. Nikdy toho moc nenaplakal a nemáme s ním žádné problémy,“ chválí svého syna Mellerová. V čem je opravdu Jakub dobrý, to je mluvení. Nestydí se a ukazuje redaktorům, jakou má výtečnou vyřídilku. „Co řekl jako první? Máma. Byla to už někdy na přelomu třetího a čtvrtého měsíce,“ říká Mellerová.
Tou dobou i Sedmička ukázala, že se nebojí otevřeně mluvit, a psala o tom, že v Pardubicích roste černá gigantická stavba za 700 milionů korun. Malé batole z Chrudimi den po dni sílilo a i nový týdeník si upevňoval svou pozici na mediálním trhu. S každým vydaným číslem se zvětšovala rychlost, s jakou mizel ze stojanů. A zatímco si lidé v Pardubicích a Chrudimi mohli přečíst, jak hokejový klub Eaton Pardubice vozí pravidelně pardubické politiky po světě, Jakub se dokázal posadit. Obojí způsobilo náležité pozdvižení.
Na první krok si malý Chrudiman musí ještě počkat. Zlomil si ošklivě nohu a musel strávit několik dní v nemocnici. Jeho maminka byla překvapená, v jaké pohodě své trápení snášel. „Byl neuvěřitelně statečný. Zvládl to super. I doktoři říkali, že většího kliďase neviděli,“ říká pyšně Mellerová. Také reportéři projevovali svou statečnost, když kvůli dobrému snímku šplhali do nebezpečných výšek nebo skákali uprostřed zimy do ledové vody.

Sedmička i Jakub mají velkou rodinu

Sedmička během roku své existence pořádně rozšířila svoji rodinu. Nejprve vyšla v patnácti městech. O měsíc později začala vycházet už v sedmadvaceti městech v celé republice. Letos v březnu přibyly další dvě redakce – ve Žďáru nad Sázavou a v Uherském Hradišti. I malý Jakub je z velké rodiny. „Sestra má dvojčata. Jedna švagrová dvě děti a druhá dokonce čtyři,“ vypočítává Ivana Mellerová. Sourozence se zatím Jakub nedočká. O to víc si může užívat rozmazlování dvou babiček, dědečků a prababičky.
Už v pátek 16. dubna sfoukne Jakub Meller první svíčku na svém narozeninovém dortu. Za rok svého života dokázal hromadu věcí. Váží 14 kilo, měří 87 centimetrů. Je majitelem šesti zdravých zubů a ve svém slovníku má slušnou řádku slov. A jak je na tom Sedmička? V současnosti čte Sedmičku každý týden přes milion lidí. Loni v září to bylo jen 700 tisíc. A to už je důvod k oslavě.