Colours of Ostrava: rekord, novinky, retro, nadšení i zmar

Z festivalu Colours of Ostrava

Z festivalu Colours of Ostrava Zdroj: bit.ly/coloursofostrava

Z festivalu Colours of Ostrava
Z festivalu Colours of Ostrava
Z festivalu Colours of Ostrava
Z festivalu Colours of Ostrava
Z festivalu Colours of Ostrava
7
Fotogalerie
Podvanácté se o víkendu konal multižánrový hudební festival Colours of Ostrava. Přálo mu slunečné teplé počasí, diváků přišlo třiatřicet tisíc, o tisíc víc než loni, a vypadali spokojeně, i když některé z ohlášených hvězd nesplnily úplně očekávání.

Festival se pod programovým vedením Zlaty Holušové opět soustředil na představení osobností world music, které zná svět, my ale dosud ne. Někdy to bylo skvělé poznání (Dub FX, Bonobo, The Bots…), jindy potvrzení známého (Sigur Rós, Jamie Cullum) či zklamání z nesplnění přehnaného očekávání (The Knife, The xx).

Na 12 stagích v magickém prostoru bývalých vítkovických železáren vystoupilo 105 kapel z 29 zemí světa, 46 z nich bylo tuzemských a největší hvězdy byly ve znamení svého „retro“ – Tata Bojs skakali na pódiu jak před 25 lety, kdy s muzikou začínali, Pražský výběr přehráli svou slavnou 30 let starou Straku v hrsti jak zamlada, jen Wanastowky působily poněkud nepřesvědčivě.

Festivaly zákonitě sázejí na prověřené a oblíbené interprety, ale právě tady by se i v české tvorbě měla nabízet možnost objevit méně známá jména. Potvrdil to i úspěch Radůzy, Květů a Sunflower Caravan. Festival se letos obešel bez „megastar“ a nezdá se, že by to publiku, které na své „colorsy“ chodí jako fanoušci na svůj tým, vadilo.