Comeback Mela Gibsona

Mel Gibson v Benátkách uváděl svůj nový režijní počin
spolu s představitelem hlavní role Andrewem Garfieldem.

Mel Gibson v Benátkách uváděl svůj nový režijní počin spolu s představitelem hlavní role Andrewem Garfieldem. Zdroj: reuters

Očekávaný snímek Hacksaw Ridge by se mohl dostat do bojů o Oscary. V českých kinech se objeví 10. listopadu s podtitulem Zrození hrdiny.

Po dekádě naplněné béčkovými filmy a skandály se Mel Gibson vrátil na scénu jako režisér. Válečné drama o statečném pacifistovi Hacksaw Ridge představil s úspěchem na festivalu v Benátkách. Na Lidu se víc než dvouhodinový film podle skutečných událostí promítal mimo soutěž, podle časopisu Variety má nicméně šanci dostat se do hry o nějaké jiné ceny včetně Oscarů. Film se už prodal do světových kin, v českých se ukáže 10. listopadu s podtitulem Zrození hrdiny.

Oním hrdinou je Desmond Doss, mladý Američan, který narukoval do druhé světové války jako zdravotník, ačkoliv věřil v pacifismus. Gibson nejdříve sleduje, jaké problémy mu odmítání nosit zbraň přineslo v armádě, po hodině se příběh přenese doprostřed brutální bitvy o Okinawu na jaře 1945, během níž Doss zachránil několik desítek mužů.

„Desmond byl obyčejný člověk, který dokázal neobyčejné věci za velmi obtížných podmínek. Tak se rodí legendy. Šel do války ozbrojen jen svou vírou. Je to inspirující postava a jako filmař chci vyprávět inspirující příběhy,“ vysvětlil na zaplněné tiskové konferenci Mel Gibson, který naposledy režíroval v roce 2006 Apocalypto.

„Desmond byl přesvědčený, že nesmí zabít jiného člověka. Dnes naší planetě ubližuje spousta násilností a válčících ideologií. Doss je skvělý symbol filozofie ‚žít a nechat žít‘. Z toho se všichni můžeme poučit,“ připojil se k chvále hlavního hrdiny jeho představitel Andrew Garfield.

Třiatřicetiletý britský herec si v předchozích letech dvakrát zahrál Spider-Mana. „Skuteční superhrdinové jsou ovšem mnohem obdivuhodnější,“ myslí si Garfield, který dává za příklad svého staršího bratra lékaře. „Tomu nikdo na tiskovkách a premiérách netleská, přitom vychovává tři děti, zůstává v práci, jak je třeba, a snaží se pomáhat. To je pro mě hrdinství.“

Šedesátiletý Gibson, který svůj vztah s Hollywoodem nazval slovem „přežití“, se díky Hacksaw Ridge vrací na výsluní. Na tiskovce si ho chválilo několik známých herců včetně Vince Vaughna nebo Huga Weavinga.

„Mel je jako dobrý táta nebo i máma, pečuje o vás a máte pocit, že nemůžete nic zkazit,“ popsal spolupráci Andrew Garfield. „S tak dobrými herci pak ani nemusíte moc režírovat, spíš jste jako policista řídící dopravu,“ oplatil komplimenty Gibson.