Cormoran Strike proti Rozparovači

J. K. Rowlingová

J. K. Rowlingová Zdroj: ctk

Nakladatelství Plus vydalo již třetí případ Cormorana Strika z pera Roberta Galbraitha, jak zní detektivkářský pseudonym J. K. Rowlingové. Britská celebrita znovu dokazuje skvělé literární nadání.

Třetí dílo má vždy rozhodnout. Tak zní univerzální pravidlo popkultury – první úspěch může zmást, stejně jako druhý případný neúspěch. Teprve třetí díl série, třetí nahrávka mladé kapely, třetí písnička na desce, ty rozhodují. Před tuto náročnou zkoušku se nyní dostal Robert Galbraith neboli detektivkářské alter ego J. K. Rowlingové. Výsledkem je třetí případ Cormorana Strika zachycený v knize Ve službách zla. A rezultát? Galbraith uspěl.

Rowlingová stejně jako u Harryho Pottera skvěle pracuje se žánrem i s postavami. Vše začíná téměř banálně – do kanceláře Strikovy detektivní agentury přijde balíček. Když jej Cormoranova asistentka Robin, které je balík adresovaný, otevře, čeká ji šok. Přišla jí část lidské nohy. Tím se začne odvíjet případ, který hodně souvisí se Strikovou minulostí a zároveň výrazně poznamená vztah obou hrdinů.

Strike i Robin se díky autorčinu umu stávají těmi dokonalými literárními hrdiny, jejichž osudy čtenář dobrovolně hltá. Prožívají skutečné konflikty, jejich trable jsou přes veškerou vyhrocenost uvěřitelné, zároveň Rowlingová mistrovsky splétá sítě vztahů mezi nimi a dalšími postavami. Daří se jí tak porážet logické omezení každé detektivky, tedy že čtenář ví, že detektiv vše vyřeší a samozřejmě přežije. A co je podstatné, znovu jde o autorčin typický střet čarodějů (rozuměj výrazných individuí s vlastním pohledem na svět) proti mudlům (mlčící většina žijící obyčejné a pro Rowlingovou nesmyslné životy).

Navíc se britské literární celebritě znovu daří rozšiřovat arzenál, jímž své detektivky buduje. Tentokrát Rowlingová využila hororový subžánr nazývaný slasher, který využívá pohledu samotného vraha. Ten pak střídá perspektivu Cormorana a Robin a vzájemně se propojují. Třetí díl tak je ještě plastičtější než předchozí dvojice případů Cormorana Strika.

Naopak mírně problematický je tentokrát vztah Robin a Cormorana. Dvojice podobně jako třeba Fox Mulder a Dana Scullyová dospěla do fáze možné zamilovanosti. Rowlingová s tímto motivem logicky pracuje, přesto všechno jiné jí jde daleko lépe než právě tanečky kolem případného vztahu. Jen kvůli tomuto kniha trochu drhne. Jinak je to znovu poctivá detektivka, v níž je náznaků o identitě vraha spousty, ale i toho, kdo ji odhalí brzy, vyústění překvapí.

Robert Galbraith: Ve službách zla
Nakladatelství: Plus, 2016
Překlad: Ladislav Šenkyřík
Hodnocení: 80 %