ČTÚ spustil interaktivní mapu pokrytí Česka vysokorychlostním internetem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Český telekomunikační úřad zveřejnil mapu pokrytí České republiky vysokorychlostním mobilním internetem. Aplikace zohledňuje nejen sítě LTE spuštěné na kmitočtech z loňské aukce, ale i na dřívějších kmitočtových přídělech. Největší pokrytí vysokorychlostními sítěmi má podle mapy Vodafone s téměř 92 procenty populace. Konkurenti zhruba o deset procentních bodů zaostávají.

Aplikace podle mluvčího ČTÚ Martina Drtiny zohledňuje sítě LTE spuštěné na kmitočtech z loňské aukce i na kmitočtových přídělech udělených v dřívější době. Podle mapy pokrývá Vodafone téměř 76 procent území, T-Mobile 44 procent a O2 42 procent. T-Mobile a O2 budují LTE sítě společně.

Mapa pokrytí zobrazená na stránkách ČTÚ vychází z výpočtů na základě podkladových dat od operátorů. Využívá nejpřesnější model šíření signálu typu bod-plocha, který je v rámci Mezinárodní telekomunikační unie (ITU), odborné mezinárodní organizace pod OSN, k dispozici. Model zohledňuje podrobnou analýzu terénu mezi vysílačem a přijímačem a zahrnuje všechny v úvahu přicházející modely šíření rádiového signálu.

Vodafone, pokrytí LTE (9.12.2014)Vodafone, pokrytí LTE (9.12.2014) | CTU Vodafone, pokrytí LTE (9.12.2014)

„Od skutečného pokrytí signálem se může mapa projektovaná na základě výpočtů v některých případech lišit, a to zejména uvnitř budov. Skutečné pokrytí je závislé na podmínkách příjmu a je ovlivněno mnoha vedlejšími faktory, jako jsou například profil terénu mezi vysílačem a přijímačem, materiál stěn, okolní zástavba a vlastnosti přijímací antény mobilu,“ podotkl Drtina.

Vedle prezentace mapy pokrytí vyvíjí ČTÚ ve spolupráci se sdružením CZ.NIC aplikaci pro individuální měření datových sítí. Spuštění této aplikace pro spotřebitele úřad předpokládá nejpozději v první polovině příštího roku.