Curry House: Indii najdete i na Palmovce

Indické restaurace mají specifický styl, který se s tuzemským rozchází. S tím je třeba počítat.

Restaurace Curry House provozují Indové. Příjemným překvapením byla pro testovací tým týdeníku Sedmička nulová jazyková bariéra. I když byl personál indického původu, nebyl problém domluvit se česky.

Jídelní lístek nabízí tradiční chody indicko-bangladéšské kuchyně. Přestože je pro hinduisty kráva posvátná, hovězí maso v jídelníčku této restaurace na Palmovce je.

Nápoj lassie nevynechat

Kulinářský expert Jakub Řičica indickou gastronomii dobře zná. Bez váhání si objednal tradiční nápoj lassie, tedy jogurt naředěný vodou, oslazený nebo osolený, dochucený ovocem či kořením. „V Indii je to nesmírně populární nápoj. Je totiž velmi hustý, a dobře proto neutralizuje pálivá indická jídla,“ vysvětluje Řičica.

Nadšeně si na začátek objednal masovou samosu, což jsou těstovinové taštičky plněné mletým masem s bengálským kořením.

Tento předkrm byl podle Řičici výtečně připravený. Chuť po koření byla vyvážená, tak akorát na pomezí toho, co je ostré a co se ještě dá sníst.

Jedl jsem pálivější

V případě hlavního chodu Řičica ignoroval varovnou poznámku Velmi ostré a objednal si jehněčí jalfrasie (ostrá omáčka kořeněná zázvorem, cibulí, paprikou a bengálskými chilli papričkami) s rýží basmati a typickým indickým chlebem nan.

„Pálivé to skutečně bylo, ale měl jsem tu čest jíst i ostřejší,“ řekl orosený Řičica s tím, že přesně pro tento pokrm je ideální lassie. „Z chuťových pohárků perfektně stahuje pálivost kari,“ podotkl Řičica. Jídlo podle něj bylo velice dobře připravené, jehněčí kvalitní, i když mohlo být měkčí.

Na závěr Řičica vyzkoušel rýžový pudink, tedy sladký dezert z rýže, smetany a pistáciových oříšků. „Nebylo to tak sladké, jak jsem čekal. Většina indických dezertů je totiž jako cukrkandl. Chutnalo mi to,“ řekl spokojené Řičica.