Cyklisti z Děčína trénují na mistrovství

Cyklisti mají důvod k radosti. Jejich sezona začala. Závodníci ale trénují už od zimy.

Okruhy dlouhé sto kilometrů, nejméně hodina denně na kole, o víkendu pět. Tak vypadá trénink závodních cyklistů z děčínského Eltechteamu. Společně s kolegy z Chomutovska letos chtějí vytvořit jeden z nejlepších oddílů v české amatérské cyklistice a o prázdninách se blýsknout na amatérských mistrovstvích Evropy i celého světa.
„Na vrcholné akce se vždycky těšíme. Samozřejmě se budeme snažit přivézt i nějakou tu medaili nebo nejlépe mistrovský dres,“ říká jeden z členů týmu Michal Netík.

Na kole od ledna

Další z děčínských cyklistů, David Jeřábek, letos poprvé nasedl na kolo již v lednu. „S přípravou jsem ale začal už v listopadu. Teď najíždím vytrvalost,“ tvrdí.
K přípravě patří i správná životospráva a hlídání váhy. Při jízdě do kopce je na kole každé kilo navíc znát. „Sladkosti a návštěvu podniků s rychlým občerstvením si ale občas také dopřeji,“ svěřil se s úsměvem Jeřábek.
Děčínský Eltechteam loni skončil v Severočeské amatérské lize třetí. Jeřábek v závodech dvanáctkrát zvítězil a pošesté obhájil celkové prvenství v kategorii mužů. Na amatérském mistrovství České republiky skončil čtvrtý, rok předtím byl třetí.
„Největším nepřítelem je čas. Práce a přítelkyně kvůli cyklistice nemohou jít na druhou kolej,“ říká Jeřábek.
Na závodní kolo si musí amatérský cyklista většinou našetřit sám. Tím ale výdaje teprve začínají. Je potřeba vhodné oblečení, cyklistické tretry, něco stojí i údržba kola a jeho servis. „Naštěstí mám dobré pracovní zázemí a štědré sponzory, kteří mně a mému oddílu pomáhají,“ poznamenal Jeřábek.

Kde sehnat závodníky

I když to tak na silnici nevypadá, o závodní cyklistiku je mezi sportovci čím dál menší zájem. „Lidé se rádi projedou na kole, ale když zjistí, jaká je cyklistika dřina, zůstanou raději jen u příležitostných výletů,“ mluví o svých zkušenostech další z úspěšných cyklistů Ivo Jeřábek. Sehnat nové lidi do týmu je proto problém. „Vítáme každého, kdo se chce o cyklistice něco dozvědět a má chuť na kole začít šlapat pravidelně,“ doplňuje závodník.