Další rána pro britské řetězce: Amazon začíná s dovozem potravin

Sklad Amazonu v německém Grabenu, ilustrační foto

Sklad Amazonu v německém Grabenu, ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova, E15

Největší internetový obchod na světě Amazon vstoupí na britský trh s čerstvými potravinami. Umožní mu to dohoda s britským maloobchodním řetězcem Morrisons, který bude potraviny dodávat zákazníkům Amazonu. Již tak tvrdá konkurence na britském trhu s potravinami by se se vstupem Amazonu mohla ještě zvýšit, napsala agentura Reuters.

Zákazníci Amazonu, kteří mají předplacené služby Prime Now a Pantry, získají v následujících měsících přístup k mraženým výrobkům a čerstvým potravinám v nabídce Morrisons a ke zboží, které lze uchovávat při pokojové teplotě, uvedl Morrisons v dnešním sdělení.

Amazon už v listopadu začal v Británii prodávat balené potraviny. Nabídku mohli využívat členové jeho předplatitelské služby Amazon Prime. Čerstvé potraviny ale tehdy v nabídce nebyly.

Útok z druhé strany

Analytici upozorňují, že expanze Amazonu by mohla ještě více zasáhnout zavedené britské řetězce jako Tesco či Asda, které se potýkají s expanzí německých diskontních prodejců Aldi a Lidl. Tržby obchodních řetězců v poslední době sráží i to, že zákazníci stále častěji nakupují přes internet nebo chodí na častější nákupy do menších prodejen.

Morrisons, který je čtvrtým největším řetězcem supermarketů v Británii, dnes kromě toho oznámil, že bude pokračovat v rozšiřování své vlastní služby internetového prodeje, kterou provozuje s partnerem Ocado.