Další velká akvizice Oraclu. Firma získala společnost Tekelec

Šéf Oracle Larry Ellison

Šéf Oracle Larry Ellison

Oracle se chce stát jedním z nejsilnějších hráčů v oblasti dodavatelů technologií telekomunikačním operátorům a poskytovatelům internetu. Pomoci mu k tomu mají nejenom vlastní vyvíjené produkty, ale také technologie koupených firem. Jednou z nich je aktuálně získaná společnost Tekelec.

Tekelec na trhu funguje už od roku 1971. Zatímco v té době dodávala nástroje zejména pro testování komunikačních technologií, nyní se soustředí na pohánění a správu dat v moderních vysokorychlostních sítích.

Mobilní operátoři postupně zásadně proměňují svoje sítě. Namísto obsluhy klasického volání a SMS zpráv musí odbavovat narůstající množství datových internetových spojů spojených s nástupem chytrých telefonů a tabletů. S tím je nutné zajistit kvalitní a stabilní spojení a zároveň nasadit takovou technologii, která umožňuje data zpeněžovat v závislostech na různých obchodních modelech.

Produkty Tekelec přesně toto umožňují. Je možné například nastavit to, aby sítě upřednostňovaly určitý typ datových přenosů před ostatními. Tato praxe slouží při nastavování datových balíčků u tarifů – operátoři nabízí třeba balíček pro sociální sítě a nastaví tak, že právě tyto služby mají mít přednost, případně nemají mít datové omezení. Technologie zároveň stojí za kontrolou FUPu a umožňuje sítě řídit tak, aby nedošlo z jejich zahlcení.

Oracle pro mobilní operátory

Tyto nástroje nicméně nejsou určeny pouze pro operátory a jejich 3G a LTE sítě, ale také tradičním poskytovatelům internetu. Tekelec má po celém světě více než 300 zákazníků včetně velkých značek jako Verizon, AT&T, T-Mobile či Orange. Toto rozsáhlé portfolio dává Oraclu novou partnerskou a obchodní síť, kam nyní bude mít snadnější přístup.

Pro Oracle je koupě Tekelec již letošní třetí akvizicí a firma tak pokračuje v nastaveném standardu z loňska. Larry Ellison před pár dny koupil cloudový a dříve za . A právě tento výrobce síťových komponent a Tekelec do sebe mají hodně zapadnout.

Obě společnosti se stávají součástí nabídky Oracle Communications, ze které roste silná divize pro telekomunikační operátory. Tam se chce Oracle v budoucnu výrazně prosadit. „Rádi bychom se stali jedním z hlavních dodavatelů technologií telekomunikačním operátorům. K tomu musíme rozšířit nabídku toho, co jim můžeme nabídnout,“ naznačil v posledním konferenčním hovoru s novináři a analytiky šéf společnosti Larry Ellison.

Oracle už dříve s Tekelec a dalšími podobnými partnery spolupracoval, nyní ovšem získá nad technologiemi kontrolu a bude moci lépe plánovat a podobně.

Tekelec se několik let veřejně obchodoval na burze, před více než rokem jej však zpět do soukromého vlastnictví stáhla investiční skupina Siris Capital Group. Vyšlo jí to na 780 milionů dolarů. Cenu, za jakou Oracle tuto firmu získal, ani jedna ze stran nespecifikovala. Vzhledem ke zmiňované sumě je nicméně možné, že se bude blížit miliardě dolarů.

Tekelec sám v minulosti 3 společnosti koupil. Akcie Oraclu za poslední měsíc ztratily téměř 10 procent. V ročním pohledu si však stále 10 procent připisují. Ellisonova firma není jediná, která v oblasti, kde působí Tekelec, nakupuje. Cisco například získalo BroadHop a Citrix už dříve koupil ByteMobile.