Dedikované servery je nyní možné v Česku získat bez smluv a závazků

Server

Server Zdroj: SuperHosting.cz

S takzvanými dedikovanými servery v datových centrech, které je možné si u hostingových společností pronajmout a využívat pro běh vlastních aplikací, webů či dalších služeb, je to v Česku podobně, jako s mobilními operátory – závazná smlouva pronájmu na rok či 2 je standard. Zdejší jednička na tomto trhu však nyní tuto praxi mění a přibližuje se tak fungování podobných firem na západních trzích.

SuperHosting.cz nově zavádí možnost si pronajmout nejpoužívanější serverové sestavy na dobu neurčitou s tím, že je nutné počítat s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Je tak možné si server pronajmout třeba na krátkodobé testování či jednorázové projekty bez toho aniž by bylo nutné platit roční a delší pronájem. Zároveň s tím se otevírá možnost nepronajímat si pouze výpočetní výkon z cloudu, ale skutečně si zaplatit fyzický server vyhrazený pro jednoho zákazníka.

Dedikovaný server si nyní budou moci dovolit například i začínající společnosti a startupy, které jednak nemají dost peněz a zároveň u nich nemusí být jasné, zda ještě za 2 roky budou fungovat.

Rozhýbat trh

SuperHosting chce tímto krokem trochu rozhýbat zdejší hostingový trh. „Místní trh nikdo příliš agresivně netlačí a situace je stabilní,“ říká pro E15.cz zakladatel a šéf společnosti Zdeněk Cendra. Aktivní podnikatel podobně mluví i v případě internetového uzlu – nyní spustil konkurenci pro dominantní NIX.CZ.

Jedním z důvodů, proč zdejší hostingové firmy pronajímají servery pouze na delší dobu, je mimo to, že se jim nakoupený hardware musí zaplatit, což na relativně malém trhu nemusí být jednoduché. „Díky množství serverů, které v posledních měsících otočíme, jsme schopní toto riziko vzít na sebe,“ popisuje Cendra. SuperHosting je v současné době největší hráč na trhu, datový trh v jeho infrastruktuře roste rychleji než trh a dohání národní uzel NIX.

Zdejší hostingová jednička v rámci konkurenčního boje posiluje také v dalších oblastech. Nově má v nabídce dedikovaných strojů 6 sestav postavených na SSD discích. Díky zapojení do RAIDu jsou vhodné i pro ukládání většího množství statického obsahu.

Od září pak budou mít i běžné servery k dispozici bez poplatku přípojku o rychlosti 10 Gb/s, takže ti, kdo přenášejí větší množství dat, už nebudou muset kombinovat 1Gb spoje. Gigabitové linky nabízí SuperHosting jako standard od roku 2010 a u některé konkurence jsou stále běžné 100Mb linky. Navýšení na 10 Gb/s je podle Cendry možné díky dlouhodobým investicím do sítě.