Deep Purple se už těší do Olomouce

Deep Purple ohromí za dva měsíce Olomouc. Polovina lístků je už pryč.

Bude to kulturní pecka posledního desetiletí. Rockoví velikáni Deep Purple, kteří se do hudebních dějin zapsali hity Smoke on the Water nebo Child in Time, už na podzim potěší své olomoucké fanoušky. Na zimním stadionu to rozbalí 27. října a pro Sedmičku potvrdili, že už teď se na Moravu těší.

„Jak se bude olomoucký koncert blížit, určitě si sednu k počítači a vygoogluju si nějaké informace o městě. V Česku už jsme hráli několikrát, ale o Olomouci jsem ještě neslyšel,“ přiznal baskytarista Roger Glover. Do města přijede i se zpěvákem Ianem Gillanem a dalšími členy legendární kapely z britského Hertfordu, která hraje už více než čtyřicet let.

Koncert místo posilovny

Přestože většina členů Deep Purple už dávno překročila šedesátku, žádnou speciální fyzickou průpravu před startem turné neplánují. „Být dvě hodiny na pódiu, to je skoro jako cvičit dvě hodiny v posilovně. Když pak sejdu zpocený z pódia, připadám si jako po tréninku,“ pochvaluje Glover.

Přestože Deep Purple přijedou až za dva měsíce, je olomoucký zimní stadion už z poloviny vyprodaný. „Jsem rád, že je o lístky takový zájem i přesto, že jsme zatím nerozjeli žádnou větší reklamní kampaň.

Věřím tomu, že na koncert přijde šest tisíc lidí a zaplníme stadion,“ věří za organizátory koncertu Josef Kořenek. Už teď přitom ví, že příprava koncertu bude hektická. Den před vystoupením v Olomouci totiž skupina hraje v Praze. „Také se musíme přizpůsobit provozu na zimním stadionu, takže pódium a podlážky začneme chystat až večer před koncertem a musíme to stihnout za noc,“ přiblížil Kořenek.

Jak bude vypadat program koncertu, se ještě neví, jisté ale je, že bude chybět rozsáhlá skladba Child in Time. „Tu už bohužel naživo nezahrajeme. Napsali jsme ji v době, kdy byly hlasivky Iana Gillana v jiném stavu než teď. Ian už je přece jen starší. Zvládl by to, ale odepsal by si tím hlas,“ dodal Glover.

Baskytarista Roger Glover hraje v legendární britské kapele Deep Purple více než čtyřicet let. Je podepsaný pod takovými legendárními peckami jako Smoke on the Water, Child in Time nebo Highway Star. Na konci října se Glover se zbytkem kapely poprvé podívá i do Olomouce. A díky Sedmičce už o hanácké metropoli ví mnohem více.

V České republice jste už koncertovali několikrát, ale v Olomouci vystoupíte poprvé. Zjišťoval jste si už nějaké informace o našem městě?

Vlastně ještě ne, ale až se termín koncertu v Olomouci přiblíží, tak sednu k počítači a něco si vygoogluju.

Zatím vám můžu říct, že Olomouc je historické město známé díky tvarůžkům, což je smradlavý sýr.

Tak s touhle informací jste mi udělal radost, ale asi to nepotěší našeho kytaristu Stevea Morse, ten tyhle voňavé sýry nesnáší.

V Olomouci zahrajete na zimním stadionu, který nevypadá moc hezky. Na jakém nejpodivnějším místě jste s Deep Purple hráli?

No, pár jich bylo. Vzpomínám si na koncert ve Švýcarsku, kde jsme hráli v lyžařské oblasti na úpatí jedné hory. Když jsme tam přijeli, začalo sněžit. Tím myslím opravdu hustě sněžit. A byla tam hrozná zima.

Vaše poslední deska Rapture of the Deep vyšla před pěti lety. Chystáte už další?

Určitě se chceme vrhnout na přípravu nové desky, pravděpodobně příští rok. Jsme tak zaměstnaní koncertováním, že to pořád odkládáme. Jestli budeme něco nového hrát i v Olomouci, to zatím nevím, ale můžu slíbit, že zahrajeme staré skladby v trochu jiné podobě, než je fanoušci znají. Snažíme se je upravovat tak, aby každý koncert byl jiný. A nikdy to není nuda. Lidé se nás třeba ptají: kolikrát jste už hráli naživo Smoke on the Water? Nenudí vás to? A já říkám – ne, je to skvělý song, má jednoduchou strukturu a s tou se dá na každém koncertě jinak pracovat.

Smoke on the Water hráváte obvykle až na konci vašich koncertů, jako přídavek. Napadlo vás někdy jen tak z legrace zařadit tuhle skladbu na úvod?

Vlastně ano, před pár lety přišel Ian Gillan (zpěvák Deep Purple – pozn. red.) s tím, že Smoke on the Water je moc slavná a že jí trochu srazíme hřebínek. A tak jsme ji v seznamu skladeb zařazovali doprostřed. Ale moc to nefungovalo, publikum bylo vždycky hodně zaražené.

Kapela už několikrát obměnila sestavu. Jak se vám podařilo vydržet v ní více než čtyřicet let a hrát dál?

Někdy si říkám, že je to osud. Že jsem si to nevybral sám, ale že mi hraní v Deep Purple bylo souzeno. Důležité je, že se tahle parta dala dohromady čistě kvůli muzice. Dnes vznikají některé kapely jen proto, aby rychle vydělaly peníze. My jsme byli muzikanti a chtěli jsme hlavně hrát. A pořád to v nás je, chceme si užívat tu radost z hraní.