Dějiště populární Země Živitelky ze 70. let prochází proměnou. Podívejte se, jak bude vypadat

Jedná se o největší investici Výstaviště České Budějovice za posledních 10 let.

Jedná se o největší investici Výstaviště České Budějovice za posledních 10 let. Zdroj: vizualizace A8000

Areál Výstaviště České Budějovice prochází proměnou. Rekonstrukce se dočkal pavilon Z pocházející ze 70. let 20. století.
Výstavní pavilon se promění v multifunkční společenské centrum 21. století.
Celkově vyjde rekonstrukce na více než 135 milionů korun.
Nově prostor nabídne hlavní sál s kapacitou 800 míst pro sezení či 1200 pro stání ...
...výstavní prostor, zázemí pro pořádání konferencí, maturitních plesů a dalších eventových akcí.
14
Fotogalerie

Areál výstaviště v Českých Budějovicích se mění k nepoznání. Jako první se rekonstrukce dočkal pavilon Z, který první návštěvníky přivítal v 70. letech 20. století. Projekt architektonického ateliéru A8000 navrací objektu původní architektonickou kompozici. Rekonstrukce, která je za posledních deset let nejnákladnější, vyjde na více než 135 milionů korun. 

„Exteriér pavilonu se oproti stavu před rekonstrukcí změní poměrně zásadně. Dostane zcela novou bílou fasádu a bílou střechu – tak aby se pohledově sjednotil. Doplní ji soudobé zasklení strukturální fasádou v kombinaci s původním materiálem profilovaného vrstevnatého skla přírodní barevnosti – tedy odstín zeleného ‚lahvového‘ skla,“ říká achitekt Daniel Jeništa z ateliéru A8000. 

Rozhodnutí objekt rekonstruovat místo možné demolice bylo podle něj výsledkem mnoha faktorů. V první řadě byl rozhodující kvalitní architektonický koncept pavilonu. „Trojice kvádrů gradujícího objemu nám přišla zajímavá a chtěli jsme ho zachovat a dále s tímto principem pracovat. Lidská stránka a respekt k původnímu autorovi je rovněž nezanedbatelnou součástí rozhodování. Pavilon je na výstavišti od sedmdesátých let, za tu dobu má svou historii, je nedílnou a jedinečnou součástí areálu – při demolici by místo ztratilo svůj genius loci,“ dodává Jeništa.

Část pavilonu se odstrojí až na kostrukci. Nové uspořádání rozdělují prostor na uzavřenou pravou část a velkorysou levou, pojatou maximálně volně a vzdušně, pouze s předěleným systémem závěsů. „Veškeré potřebné technologie a zázemí jsou zakomponovány do jednoho modulu tak, aby zbytek prostoru mohl dýchat. Ubrána je barevnost i materiálové spektrum. Jednoznačně vyniká čistota nové formy. Výrazový minimalismus podtrhuje i exteriérová prosklená stěna,“ uzavírá Jeništa. 

Výstavní pavilon po přeměně nabídne hlavní sál s kapacitou 800 míst pro sezení či 1200 pro stání, výstavní prostor, zázemí pro pořádání konferencí, maturitních plesů a dalších eventových akcí. Pavilon by měl žít celoročním programem. Celkově vyjde rekonstrukce na více než 135 milionů korun. Pavilon Z by se měl otevřít během agrosalonu Země živitelka na konci srpna 2021.