Deštník z Cherbourgu

Slavné deštníky z Cherbourgu

Slavné deštníky z Cherbourgu Zdroj: Profimedia.cz

V továrně na deštníky ve francouzském Cherbourgu si zakládají na kvalitě a odolnosti svých výrobků. Vyrábějí tu i speciální deštníky pro světové politiky.

Na nápad založit v Cherbourgu v Normandii továrnu na deštníky přivedl jejího majitele pana Jeana-Pierra Yvona film Paraplíčka ze Cherbourgu – příběh lásky mladých lidí, který narušila válka v Alžírsku. Snímek, ve kterém se nemluví, ale jen zpívá, natočil režisér Jacques Demy v roce 1964 a krásnou prodavačku v obchodě s deštníky hrála Catherine Deneuve.

Do Cherbourgu se Jean-Pierre přiženil. Otevřel si malý boutique s oblečením. Jednou o svém podnikání přemýšlel a říkal si: Za čím typickým by lidé mohli do Cherbourgu jezdit? Vzpomněl si na „Paraplíčka“ a uvědomil si, že ve městě vlastně žádná výroba deštníků není. Rozhodl se tedy dělat deštníky, ale neobyčejné. „Tady v Cherbourgu občas hodně prší a od moře také fouká. Běžný deštník by naše větrné počasí nevydržel. Proto jsme vyvinuli mnohem odolnější deštníky. Zkoušíme je v aerotunelu, kde se testuje i aerodynamika závodních aut nebo letadel,“ vysvětluje Jean-Pierre. Takový deštník pak vydrží i náraz větru o rychlosti 114 km/h.

Obchod s deštníky ve francouzském CherbourguObchod s deštníky ve francouzském Cherbourgu | Profimedia.cz

Ve vývojovém oddělení továrny se hledají nové látky na potahování stříšky, pevnější a lehčí materiály na tyčku, držadlo i dráty. Do některých materiálů se přidávají i skelná vlákna. Takový deštník pak odolá v přímém střetu i větru a dešti, který se na vás požene rychlostí 150 km/h.

Deštník proti atentátu

Z Cherbourgu pocházejí i speciální deštníky, které nosí ochranky prezidenta Françoise Hollanda a dalších státníků. Jmenují se ParaPactum. Na světě jich je zatím 180. Váží přes dvě kila a ochrání člověka třeba před hozenými kameny, nožem, některými druhy střel anebo před útokem psa.

Obchod s deštníky ve francouzském CherbourguObchod s deštníky ve francouzském Cherbourgu | Profimedia.cz

„Dá se použít jako štít – odrazí i hozenou židli nebo láhev šampaňského. Ta má v letu sílu 25kilové koule,“ přesvědčuje mne o kvalitách obrněnce mezi deštníky JeanPierre. Roztáhnout nebo složit se ochranný prezidentský deštník dá za méně než dvě sekundy.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země