Děti obědvají často smažená jídla

Jindřichohradecké školní jídelny zapomínají na čerstvé ovoce a zeleninu. Spolu s automaty na sladkosti a minimem pohybu přispívají k tloustnutí dětí.

„Žádná čerstvá zelenina nebo lehká kvalitní jídla, místo toho jen zasmažované polévky, vepřová masa a knedlíky. Prostě česká kuchyně!“ říká odbornice na zdravý životní styl Božena Havlová z občanského sdružení Meta. Mluví o jídelníčcích školních jídelen v Jindřichově Hradci. Právě jídelny přitom mají dětem pomáhat se správným stravováním a ukázat jim, jak dobře a kvalitně jíst a přitom nezapadnout do stále početnější skupiny obézních Čechů. „Praxe je ale jiná. Spousta nabízených obědů má totiž tolik kalorií, že by takové jídlo vystačilo na celý den. Naopak v jídelnách úplně chybí pulty s ovocem, čerstvou zeleninou, saláty nebo třeba přírodně připravená masa,“ pokračuje poradkyně a vedoucí kurzů na snížení váhy Havlová.
Alena Kuchařová, vedoucí školní jídelny v Jarošovské ulici, o nedostatcích ví. Podle ní ale na každodenní přísun čerstvého ovoce nejsou peníze a o zdravá jídla školáci většinou ani nestojí. „Nejraději samozřejmě mají sladké věci a omáčky. Pokud do nich chceme dostat třeba luštěniny nebo ryby, musíme experimentovat. Hledáme proto nové recepty, které by děti zaujaly,“ vysvětluje Kuchařová. Výsledkem ovšem stejně bývá hlavně ryba obalená a usmažená.
Dalším velkým problémem na jindřichohradeckých základních školách jsou i prodejní automaty. Až na jedinou výjimku je žáci najdou všude. Ve většině případů jim nabízejí přeslazené sušenky, čokolády a limonády.
„Do automatu u nás ve škole chodím tak jednou týdně pro pití. Nejradši mám kolu,“ říká devítiletá školačka Iveta Bubelová. Podobnou zkušenost se svými potomky má také maminka Dana Kopřivová. „Dítěti prostě občas pití z automatu dovolit musíte, jinak by se cítilo hloupě před spolužáky. Lepší by tak určitě bylo, kdyby automaty ze škol zmizely,“ kritizuje Kopřivová. A navrhuje, aby školy raději daly na chodby konve s neslazeným čajem nebo zásobníky s vodou.

Škola se automatu zbavovat nechce

Například základní škola v Janderově ulici se ale prozatím automatu zbavovat nechce. „Zkoušeli jsme sice dětem základní pití prodávat sami, omezená nabídka jim ovšem nevyhovovala. Tak jsme pořídili automat a alespoň se snažíme ovlivnit, co v něm děti najdou,“ míní ředitel školy Jiří Vodáček. Přiznává, že se to zatím nedaří stoprocentně. „Prodejci to samozřejmě zkoušejí a občas něco nového do automatu propašují. Ledovou kávu jsme jim ovšem vyhodili hned,“ usmívá se ředitel.
Těší se, že by se ve škole brzy mohl objevit i automat na mléčné výrobky. „Tuhle novinku bychom chtěli zavést hlavně na první stupeň,“ dodává Vodáček. Starší děti zde naopak motivují k většímu pohybu. Povinný tělocvik vylepšují častějšími výpravami na bruslení nebo plavání.