Deváťáci pijí alkohol, kouří a láká je sex v patnácti

Skoro polovina žáků devátých tříd z regionu někdy setkala se šikanou. Ukázal to průzkum Sedmičky.

Deváťáci z Karvinska jsou bezstarostní. Ale jen zatím. Na některé problémy si však zadělávají už teď. Jak ukázal anonymní průzkum Sedmičky mezi téměř dvěma sty deváťáky z Karviné a Orlové, většina z nich už má zkušenosti s alkoholem, cigaretami, někteří i s marihuanou.
Třeba cigarety vyzkoušely více než dvě třetiny dotazovaných. Někteří skončili u prvního potáhnutí, jiní kouří dodnes.
„Ano, zkoušela jsem kouřit a stále v menším množství kouřím. Drogy jsem ale nikdy neměla, i když mi je nabízeli. Odmítla jsem,“ sdělila jedna z žákyň deváté třídy. Pro některé je drogou i jejich koníček nebo oblíbená dobrota. „Drogy jsem nezkoušela, jen tanec,“ uvedla jedna z dívek. „Drogy jsem vyzkoušela jen ty neškodlivé. Třeba kávu a čokoládu,“ poznamenala jiná deváťačka. Fakt, že patnáctiletý syn nebo dcera vyzkoušeli cigarety, dnes jen tak nějakého rodiče asi nevyděsí. Jinak už je tomu ale se šikanou. Z dotazníků vyplynulo, že se s ní setkala téměří polovina tázaných. „Ano, se šikanou jsem se setkal, ale nebyl jsem obětí přímo já. Takže jen vzdáleně,“ řekl jeden z žáků. I u této otázky se našly kuriozní odpovědi. „Nesetkal, já šikanuju je,“ drsně odpověděl jiný z chlapců.
Školní výchovná poradkyně Danuše Mikulcová potvrdila, že případů šikany se na karvinských školách najde dost. „Někteří šikanují tím, že dotyčného urážejí, nepřijmou ho do kolektivu a podobně. To je šikana psychická. Také berou jiným svačiny a další věci. Jiní šikanují fyzicky a spolužáka napadají,“ popsala Mikulcová.

Rodiče mají o své děti strach

Šikany svých dětí se hodně bojí i rodiče. Chtějí, aby jejich dítě chodilo do školy rádo, ne se strachem. „Musím zaklepat, že se nám zatím nic takového nestalo. A doufám, že ani nestane. Představa, že mému dítěti někdo ve škole ubližuje, ať už na těle, nebo na duši, je pro mě hrozná. Ale pro kterou mámu ne? Jenže jak před tím vším dítě ochránit?“ ptala se se Silvie Síkorová.
Odpovědi u otázky, zda se děti setkaly se šikanou, byly přibližně půl na půl. Zato když se Sedmička ptala na to, v kolika letech je podle deváťáků normální mít první sex, převažovala jedna odpověď výrazně nad jinými. Většina žáků si myslí, že je vhodné začít se sexem v patnácti letech. Tedy v jejich věku. Jeden z dotazovaných si dokonce myslí, že je to vhodné už ve třinácti. I tady se ale našly úplné opaky. Ve třech dotaznících napsali žáci jako odpověď osmnáct let. „Když holka někoho strašně miluje, tak bych zkusila poprvé ve čtrnácti, ale ideální věk je patnáct,“ napsala jedna z dívek. „Od patnácti let se to podle zákona může, ale je na každém, v kolika letech se na to cítí,“ polemizoval jiný z žáků. V dotazníku se Sedmička ptala také na to, jaký by tedy měl být budoucí partner deváťáků. Vyhrál vzhled. Krásný, pěkný, ale i chytrý, upřímný a hodný, tyto vlastnosti zmiňovali školáci nejčastěji. Velký důraz kladli také na to, aby byl jejich partner zábavný či přímo srandovní. Mezi kuriózní patřila třeba odpověď jednoho z hochů. „Krásná modelka z titulní strany Playboye,“ stručně a jasně popsal své požadavky deváťák. „Černovlasá vyšší holka, ne moc tlustá, dobrá postava a chování,“ popsal svou vysněnou jiný žák. Zato některé dívky byly o poznání skromnější. „Malý, tlustý, plešatý, krásný,“ napsala dívka z Karviné. Jeden ze žáků žádný zájem o partnera neprojevil. „Žádnou nechci,“ napsal chlapec z Orlové.
Další vlastnosti blízkých měli deváťáci popsat v otázce, čeho si nejvíc váží na svých rodičích. „Toho, že se o mě starají a mají mě rádi,“ zněla vítězná odpověď většiny žáků. Jiné odpovědi naznačovaly, že v rodině asi není něco v pořádku. Žáci si na rodičích totiž cenili i peněz nebo třeba toho, že nejsou doma nebo že vědí, kdy nemají otravovat. „Určitě není dobře, když někdo odpoví takto. Řekla bych, že rodina v takových případech nebude nejspíš dobře fungovat,“ komentovala to Mikulcová.

Z deváťáků budou právníci a policisté

Výčet zaměstnání, která by si současní deváťáci z Karvinska přáli vykonávat, by nebral konce. Shodli se jen v některých prestižnějších profesích, jako právník, lékař či policista. Podle odpovědí je na Karvinsku i pár budoucích profesionálních sportovců. Mnohdy o sobě mají žáci vysoké mínění. „Počítačový génius, prezident Spojených států, prezident Microsoftu, hvězda,“ přáli si žáci. Opět byli někteří deváťáci velmi nápadití. „Trhač ovoce do jogurtů,“ zasnil se v dotazníku chlapec z Karviné. „Brát osmdesát tisíc za vynášení koše,“ představoval si jiný hoch. V dotaznících Sedmičky se ale objevily i odpovědi jako kadeřnice, zdravotní sestra, veterinář, učitel nebo cukrářka.
Jací jste byli v patnácti vy?