Developer ECM popírá tvrzení věřitelů, že chystá prodej majetku

Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM) nesouhlasí s tvrzením svých věřitelů, že chce rozprodávat firemní majetek. Vyjádření ECM se objevilo v insolvenčním rejstříku. Soud ve středu na návrh skupiny věřitelů vydal předběžné opatření, kterým ECM zakázal prodej majetku. ECM, která je známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci, je od května v úpadku.

„Dlužník upozorňuje, že veškeré argumenty, které navrhovatelé ve svém návrhu na předběžné opatření uvádějí, jsou podložené toliko jejich neodůvodněnou obavou, žádným konkrétním důkazem. Veškeré důkazy předložené navrhovateli dokazují pouze veřejně známý a dlužníkem nerozporovaný záměr prodat některé projekty, nikoli porušení zákona či důvody pro obavy z jeho porušení,“ uvedla ECM. Veškeré kroky firmy jsou prý v souladu se zákony a v zájmu věřitelů. Své obavy věřitelé opírají také o tvrzení, že ECM už po zahájení insolvenčního řízení prodala podíly v některých dceřiných firmách. Poukázali na transakce se společnostmi Palisády, ECM Byty nebo Empiria Building. Podíly ECM v těchto firmách podle věřitelů získala společnost Torsar za jednu korunu.


ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group. V současnosti je podle dostupných informací Janků hlavním akcionářem ECM, zároveň vykonává funkci generálního ředitele společnosti.