Developer plánuje v Libuši u nové stanice metra obytný komplex

Nový komplex staveb s byty, kancelářemi a obchody hodlá v pražské Libuši zhruba do deseti let vystavět firma KZP ideal invest. Developer očekává, že městskou část čeká bouřlivý rozvoj v souvislosti s výstavbou nové trasy metra D, která bude mít na jejím území tři stanice včetně konečné. „Počítáme s investicí pět až šest miliard korun v dnešních cenách,“ uvedl Pavel Jagrik z KZP ideal invest, počet plánovaných bytů a zamýšlený rozsah kancelářské plochy však neprozradil.

V lokalitě vymezené ulicemi Novodvorská, Libušská, Zbudovská a K jezírku by na 40 tisíc čtverečních metrech podle jeho představ a plánů studia Nautila architekti měla vzniknout nová čtvrť; pojmenovat by ji chtěl Nové Město Libušské. Stavby by měly vzniknout okolo nového parku, první stromy a keře chce zasadit již na jaře.

Zamýšlené pozemky jsou asi z poloviny ve vlastnictví magistrátu, s nímž firma jedná stejně jako se zbývajícími soukromými majiteli; některé pozemky již zakoupila a staví na nich. „Není to, že bychom tam přišli odnikud. My už na Libuši stavíme nějakých 12 let. Začali jsme s rodinnými domky, kterých je dneska asi už 50, a asi s 80 byty,“ poznamenal Jagrik. Projektová dokumentace sice dosud není hotova, počítá však se začátkem stavby prvních větších objektů v roce 2013.

Projekt bude rozdělen asi do pěti etap. Poslední z nich by měla skončit v roce 2020, záleží však na rychlosti stavby metra. „Chtěli bychom ji realizovat společně se stavitelem metra, až bude stavět stanici Libuš,“ vysvětlil Jagrik. Své plány firma představí veřejnosti v sobotu na zábavné akci Den s Libuší, která se uskuteční na křižovatce Novodvorské a Zbudovské ulice. Jagrik zde zájemcům představí velký 3D model svého projektu a řadu vizualizací. Harmonogram výstavby a podobu stanic metra představí zástupci společnosti Metroprojekt.

Změny nyní připravuje pracovní skupina, jejímiž členy jsou kromě Koubka a pracovníků magistrátu například bývalý pražský primátor Pavel Bém a zástupci vietnamské komunity; spolupracuje s ní i vietnamský velvyslanec v ČR. Podle Koubka by se po dostavení metra měl například utlumit provoz v Libušské ulici a vjezd do Sapy by se řešil z jiné strany rozsáhlého areálu. Majitelé pozemků u tržnice podle něj navíc počítají s vybudováním nového velkého obchodního centra u budoucí stanice metra.