Developer ProLogis zvýšil pronájmy ve střední Evropě o 20 procent

Společnost Prologis pronajala za tři čtvrtletí více než 930 tisíc čtverečních metrů prostor ve střední a východní Evropě. Představovalo to nárůst zhruba o 20 procent v meziročním srovnání. Více než polovina všech uzavřených nájemních smluv byla realizována v logistických parcích v Polsku, největší transakce se uskutečnila v Česku.

Nové nájemní smlouvy z toho představují více než 350 500 metrů čtverečních, což je desetiprocentní zlepšení oproti stejnému období v roce 2010. U prodloužených nájemních smluv byl zaznamenán téměř čtvrtinový nárůst dosahující 585 tisíc metrů čtverečních. Dohody podepsané v prvních třech čtvrtletích snížily míru neobsazenosti o více než 30 procent. Zaplněno bylo 89 procent ploch v zemích střední a východní Evropy.

Noví zákazníci v Polsku obsadili celkem 250 tisíc metrů čtverečních moderních distribučních a kancelářských prostor, prodloužené nájemní smlouvy představovaly přibližně 288 tisíc metrů čtverečních. Mezi hlavní nové nájemce patří Solid Logistics v Prologis Parku v Terezíně, HOPI v Budapešti a ID Logistics v Chorzówě. Mezi hlavní prodloužené nájemní smlouvy se zařadily firma DHL v pražském parku Jirny s téměř 100 tisíci čtverečními metry, dále Procter & Gamble v Sochaczewu a EURO NET v parku Janski.