Developeři hledají záchranu u družstevních záložen

Družstevní záložny aktuálně registrují výrazný nárůst poptávky po financování developerských projektů. Developeři, kteří neuspěli se svými žádostmi v bankách, našli cestu k spořitelním družstvům.

Jenom záložna WPB Capital v současnosti eviduje téměř čtyřnásobně větší poptávku z oblasti realit než v loňském roce. V minulých letech se přitom družstevní záložny zabývaly požadavky developerů zcela minimálně. „V posledních měsících jsme ale jejich žádostmi zaplaveni. Oproti loňskému roku stoupla poptávka z oboru realit více než čtyřnásobně,“ říká Tomáš Chrobák, člen představenstva spořitelního družstva WPB.

#####Záložny nabízejí speciální produkty pro developery

Vybrané záložny na zhoršené podmínky poskytování developerských úvěrů proto zareagovaly nabídkou speciálních úvěrových produktů. „V okamžiku, kdy banky přestaly realitnímu trhu věřit a zpřísnily podmínky poskytnutí půjček, jsme připravili extra produkty na developerské a předdeveloperské financování,“ prozradil dále Tomáš Chrobák. Neutěšenou situaci na developerském trhu potvrzuje také Pavlína Hajnová ze společnosti Centers, která se zabývá poradenstvím právě pro developerské společnosti. Problémy s financováním projektů teď řeší podle jejích slov většina developerů.