Developeři se opět budou snažit prodat byty v aukci

Developerské firmy se opět pokusí prodat volné byty prostřednictvím aukce. V Praze se 27. května bude dražit 30 nemovitostí ze 13 různých projektů. Oznámila to aukční a realitní agentura Gavlas a realitní kancelář Professionals.

Dražit se budou byty například od společností Finep, Ablon, Moravská stavební nebo AAA realitní fond. Do aukce jsou podle ředitele realitní kanceláře Professionals Tomáše Dudy zahrnuty spíše menší byty v nižších cenových relacích. Organizátoři se snaží vyvarovat situace z předešlé aukce, kdy po jejím skončení odmítli developeři vydražené byty některým kupujícím prodat. Konečné ceny jim totiž připadaly příliš nízké. Vyvolávací ceny budou tentokrát začínat na 60 procentech katalogových cen, což je podle deníku blíže představám stavitelů.

„Zvyšuje se tak pravděpodobnost, že mezi prodávajícím a vítězem dojde k podpisu rezervační smlouvy. V každém případě aukce opět ukáže reálné tržní ceny, které je trh ochoten akceptovat,“ uvedl šéf Ivo Gavlas. Vítěz každé jednotlivé aukce se hned po jejím skončení dozví, zda dosáhl limitní ceny. Aukce je na rozdíl od veřejné dražby soutěží nabídek jednotlivých účastníků, kdy zvítězí nejvyšší nabídka a vítěz aukce podepíše rezervační smlouvu. Dále se postupuje stejně jako při přímém prodeji včetně běžného splátkového kalendáře.