Dilema ostře sledované poslankyně

Po skandálu ve Věcech veřejných zvažuje poslankyně Jana Suchá vystoupení z klubu.

„Vystoupíte z poslaneckého klubu Věcí veřejných?“ Tuto otázku slyší denně. Poslankyně Jana Suchá, kterou média označila za rebelku, však teprve hledá odpověď. „Musím si vše srovnat v hlavě, neudělám ukvapené rozhodnutí,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Sedmičku.

Momentálně jste jedním z nejsledovanějších poslanců v Česku. Každého zajímá, jestli opustíte poslanecký klub Věcí veřejných.

Z lidské stránky se s tím velmi peru. Než se nějak rozhodnu, chci vyslechnout kolegy z našeho klubu. Ráda bych s nimi vše probrala, až se utiší emoce. Nechci se zachovat stejně, jako když nedali šanci Kočí, Škárkovi, Humlovi. Potřebuji si udělat jasno.

Oni už ale své stanovisko řekli. Na schůzce u Víta Bárty, když vyloučili poslankyni Kočí.

Pro mě jako právničku je otázkou, jestli se rozhodli na základě toho, že se jim tvrzení pana Bárty zdálo věrohodnější než tvrzení paní Kočí a pana Škárky. A nebo jestli třeba měli nějaké důkazy.

Na jednání poslaneckého klubu teď nechodíte. Na některé lidi to působí tak, že z něj vystoupíte.

Jednání klubu nebojkotuji, řádně se omlouvám. Jsem členkou Věcí veřejných, podporuju program naší strany a podporuju vládní koalici. Jediný problém, který po tom všem mám, je problém mých vlastních hodnot. A to, jestli se v klubu mohu i nadále cítit dobře. Ale i kdybych z klubu vystoupila, nebude to hned znamenat, že měl pravdu třeba Škárka. Spíš to bude o tom, že jsem v něco ztratila důvěru.

Takže o vystoupení z klubu uvažujete?

Přemítám, jestli budu dál schopná v klubu normálně fungovat. Nevím, jestli ke mně bude klub přistupovat jako k normální Suché, která tam jde pracovat. Anebo jestli se mnou bude mít problém.

A měl by ho mít?

Kolega Babák řekl, že nevěděli, jak se mnou jednat. Jeho slova mě velmi překvapila. Vždyť s nimi normálně funguji a nikdy jsem nikomu nezavdala příčinu, aby si něco takového mohl myslet. Takže vzkazuji všem: jestli se mnou chcete jednat, bavte se přímo. Nechci schůzky mezi čtyřma očima. Když je náš klub jeden tým, tak pojďme řešit věci všichni najednou. A ne dopředu v různých skupinkách. Docela mě mrzí, že po více než půlroce neví, jak se mnou jednat.

Třeba jen nevěděli, jak vám nabídnout půjčku. Mluvil s vámi Vít Bárta o penězích? Znovu opakuji. Žádné peníze mi nenabízel. Pouze se zeptal, jestli mám nějaké finanční problémy. Řekla jsem mu, že nemám, že jsem v pohodě. Zeptal se ještě, jestli něco nepotřebuju. A když jsem odpověděla, že nic, řekl OK a rozešli jsme se.

Možná si myslel, že když jste si snížili platy, že potřebují poslanci pomoc.

Nebyla jsem mezi poslanci, kteří se do světa rozčilovali, že mají menší platy. Mrzí mě, že si snížíme platy a pak někteří z nás začnou křičet, jací jsou chudáci. Že teď nemají za co jezdit do práce. To je vůči lidem, kterým chceme v rámci reforem brát z kapes, opravdu komedie. Vlastně je to naše ostuda. Takovými výroky sami velmi znevažujeme pozici poslance.

Poslanci Věcí veřejných podepsali straně loajalitu. Podepíšete ji také?

Na rovinu říkám, že nic podepisovat nebudu. Jestli mi mají věřit, nepotřebuju k tomu podepisovat nějaký papír. Nemám zapotřebí hlásat loajalitu tím, že něco podepíšu.

Kdo z aktérů kauzy má podle vás pravdu? Nemám důkazy o tom, kdo lhal. Jestli pan Bárta, pan Škárka nebo paní Kočí. Pro mé rozhodnutí by bylo jednodušší, kdyby policie už něco zjistila. Alespoň zčásti. Nemohu se honem přiklonit jen tak na stranu někoho podle toho, kdo je mi sympatický.

Utrpěla touto kauzou ve Věcech veřejných vaše důvěra v politiku?

Jak už jsem řekla, za programem naší strany pořád stojím. A stále si myslím, že ve Věcech veřejných je spousta kvalitních lidí. Doufám, že hlavní bod, kvůli kterému jsem do toho šla, tedy boj s korupcí, nedostane tímto skandálem – lidově řečeno – na prdel. Pořád budu podporovat reformní politiku vlády, nicméně nevím, jestli můžu fungovat v tom týmu lidí. Jestli s nimi mohu být v jedné místnosti, když teď vím, že existují různé tajné schůzky.

Jak se vám líbí označení rebel?

Jako jsem byla ve volbách vykroužkovaná a zaskočilo mě to, tak jsem se teď stala rebelem, aniž bych věděla proč. Copak to, že nejsem jednotná, musí hned znamenat, že jsem automaticky proti? Některé věci mi vadí a peru se s nimi. Třeba když se poslanecký klub strany narychlo přesouvá na jiné místo. Podle mého názoru k tomu nebyl důvod a vlastně ani nebylo pořádně vysvětlené, proč se jeho jednání přesunulo. Kvůli novinářům za dveřmi? Vždyť z jednání klubu šly stejně ven výstupy. Kvůli takovým zvláštním postupům jsem do politiky skutečně nešla. Nejsem ničí loutka a tohle dělat nebudu.

Kontaktovala vás jiná politická strana?

Ne, žádná. A pokud bych vystoupila z Věcí veřejných, tak bych určitě do jiné strany nevstoupila.