Dinosauři změnili režiséra, ale baví dál

Jurský svět

Jurský svět

Mnohdy nepovedený, extrémně eklektický a se strašně hloupým koncem. Přesto je Jurský svět úžasnou letní filmovou zábavou, která potěší odrostlejší děti i jejich rodiče. Dinosauři totiž baví stále, ačkoli v samotném filmu padne opačná věta hned několikrát.

Tvůrcům v čele s režisérem Colinem Trevorrowem se podařilo zdánlivě nemožné. Natočit snímek navazující na předchozí trilogii (a především první snímek), znovu vrátit kouzlo původního snímku a přitom celou dinosauří hysterii trochu shodit.

Steven Spielberg, režisér prvních dvou pokračování, se tentokrát spokojil s postem výkonného producenta, ale jeho duch je ve filmu všudypřítomný. Trevorrow totiž na svého předchůdce neustále odkazuje a hlavně točí Jurský svět přesně tak, jak by jej nejspíš natočil právě Spielberg. Základem je stvoření dokonalého supermonstra. Tím je geneticky vytvořený dinosaurus, který má „více zubů, je krvelačnější a zkrátka je více cool“. Ani vědci v laboratoři si ale nejsou plně vědomi schopností Indomina Rexe, který dokáže přechytračit všechna bezpečnostní opatření i hlídače. Dostává se na svobodu a začne se volně potulovat po zábavním parku, kde je více než 20 tisíc návštěvníků. „A hledá svou pozici v potravním řetězci.“

Možná to zní jako námět na béčkový horor, ale totéž platí i pro Godzillu a další monster-movies. Ztvárnění je ale ryze áčkové. Proti Indominovi stojí superhvězdný Chris Pratt (známý ze seriálu Parks And Recreation a loňského hitu Strážci Galaxie), který se stále častěji dostává do pozice nového Harrisona Forda, a i další herečtí představitelé jsou vybráni skvěle.

Klíčovou je ale opravdu velmi efektní režie Trevorrowa, která je především rychlá. Ačkoli je snímek v zásadě jedním dlouhým úprkem s nefunkčním finále, divák je v neustálém napětí a nemůže odlepit oči z plátna. K vrcholným momentům patří první větší setkání Indomina s partou strážců parku, kterou sledujeme z velína parku. Fantastický je také nálet okřídlených dinosaurů na nic netušící návštěvníky shromážděné na kraji parku. Takto dokonale zachytit davovou paniku a děs uměl vždy právě Spielberg nebo například Alfred Hitchcock v Ptácích. Trevorrow je jim dobrým žákem.

Jurský svět pak je zajímavý i z pohledu filmového průmyslu. Studio Universal se na Jurském parku (a nyní i světu) podílí od samého počátku a velmi umně této značky využívá i ve svých parcích. Jurskému světu pak na svět pomáhala produkce Legendary, která naopak monstermovies v posledních letech hodně zpopularizovala. Snad i tím, že se propojily tyto dvě těžké váhy, vznikl konečně letní film, na který můžete vyrazit a nestydět se za to.

Jurský svět
(dobrodružná sci-fi USA, 2015, 125 min)
Režie: Colin Trevorrow
Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D’Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Omar Sy
Hodnocení: 90 %