Díra na realitním trhu: Inspekce nemovitostí před prodejem

V Česku vzniká nová služba prověřování stavu bytových nemovitostí před jejich prodejem. Podobná služba dosud v tuzemsku téměř neexistovala, uvedla Marie Báčová, poradkyně předsedy České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). První firmy se už snaží prázdného místa na trhu využít.

Volného místa na trhu chce využít například tuzemská skupina Dek, která oznámila, že letos očekává desetinásobný nárůst poptávky po prověření nemovitostí. Nyní těchto inspekcí dělá několik desítek ročně, letos očekává zakázky v řádu stovek inspekcí. „Vyšší zájem je dán oživením realitního trhu a zároveň zvýšenou opatrností investorů, kteří po ekonomické krizi důkladněji zvažují, za co své peníze utratí,“ řekl Ctibor Hůlka ze společnosti Dek.

Firma v rámci služby s názvem Nemopas vyvinula metodiku, která byty a rodinné domy hodnotí před prodejem podle sedmi základních parametrů. Prověřuje například statiku, izolaci před vlhkostí, hluk nebo stav technického zařízení budovy. Kontrolu uskutečňuje nejen u starších staveb, ale například také u nových bytů, jejichž kvalita je podle Hůlky často špatná. Prázdné místo na trhu už stačilo přilákat i další firmy - včetně těch zahraničních. Do Česka míří například kanadská franšíza A Buyer's Choice Home Inspections, z tuzemských firem nabízejí podobnou službu také společnosti Bytecheck nebo Absolut-In.