Divadelní dárek před muzeem

Divadelní léto pod plzeňským nebem nabízí od pondělka Krále jelenem. Třetí ročník akce důstojně navazuje na ty předchozí.

Dramaturgie open-air projektu sáhla i letos po klasickém titulu, po bezmála tři století starém Králi jelenem. A režisér Vilém Dubnička opět potvrdil, že to byl tah správným směrem. Jen prostředí před muzeem hraje v inscenaci o poznání méně než vloni radnice a předloni hradby v Proluce. V hlavní roli krále Derama se díky personálním přesunům v průběhu příprav představuje Zdeněk Rohlíček – mladý plzeňský herec, jenž tíhne ke komickému rejstříku velmi podobnému tomu, jímž disponuje Pavel Kikinčuk.

Ten se v Králi jelenem před plzeňské publikum vrací v roli Deramova prvního ministra Tartaglia. A právě Deramovi a Tartagliovi předepsal autor vzájemnou proměnu, čímž Zdeněk Rohlíček dostává prostor ukázat, jak přesně dovede kráčet ve stopách Pavla Kikinčuka. Vynikající výkony podávají i další aktéři: Antonín Procházka ml. coby vypravěč Cigolotti či vynikající host z Prahy, Martin Hofmann, jako Brighella. Ten spolu s Františkem Dvořákem, Ivanem Říhou a Antonínem Procházkou ml. předvedl při premiéře skvělou improvizační etudu na téma lov medvěda, která se stala bez nadsázky vrcholem představení.

Michal Štěrba jako Truffaldino dokazuje, že mu klasické tituly a postavy sedí mnohem víc než současná dramatika. Pozadu nezůstávají ani představitelky ženských rolí, Kristýna Hlaváčková, Marika Procházková a Štěpánka Křesťanová. Výprava je dílem Renáty Weidlichové, kostýmy opět vytvořily studentky Integrované střední školy živnostenské pod vedením Lenky Poláškové. Král jelenem se před muzeem hraje do 12. července.