Divadlo obklíčí bulvární intriky

Mostecké divadlo představilo v premiéře na konci dubna hru Bavič.

Ke známému šoumenovi Barrymu se do bytu vnutí dva bankovní úředníci. Při nabízení služeb vyzvídají informace o soukromém životě. Nakonec se ukáže, že jde o bulvární novináře.
Jak se zprávami o hvězdných extempore baviče naloží, se diváci dozví v Městském divadle Most při hře Bavič. Atmosféru dokreslí komorní scéna.
„Rozhodli jsme se hru uvést kvůli obrovské aktuálnosti. Každým dnem narážíme na skandály a aférky veřejně známých osobností. Je jenom na nás, jestli bulvárním zprávám uvěříme,“ říká ředitel mosteckého divadla Jiří Rumpík.

Hra ze současnosti

Podle něj záleží na tom, jak se člověk k takové situaci postaví. Jak moc lidi deformují peníze a jak silný charakter má osobnost opojená popularitou a slávou. Baviče vidí jako vhodný úkol pro své herce i režiséra. „Myslím, že pro tuto hru máme v našem souboru vhodné herce. Co se týká režiséra, je to výborná režijní příležitost pro talentovaného Pavla Ondrucha,“ dodává Rumpík. S Pavlem Ondruchem mají v divadle dobré zkušenosti. Před časem tam pod jeho taktovkou uváděli hru Tenor na roztrhání.
Bavič je současnou tragikomedií z pera Joea Penhalla. Známý britský dramatik svým typicky drsným způsobem popisuje odvrácenou tvář života veřejně známé osobnosti.
„Jsem moc rád, že se divadlo rozhodlo Baviče uvést. Je to velmi pěkně napsaná hra,“ míní režisér Pavel Ondruch. Také podle jeho slov má Penhallův počin v současném světě téměř každý den svou reálnou podobu. Hlavní hrdina Barry je slavný televizní a divadelní šoumen. Jeho život je plný extempore a hvězdných úletů. Novináři, kteří jeho prohřešky zjistí, chtějí na bohaté celebritě vydělat. „Barryho začnou vydírat. Pokud jim nebude po vůli, vše zveřejní,“ doplňuje Ondruch. Žurnalisté nakonec přispějí ke smrti bavičovy ženy. Barry ale místo toho, aby před slídily zabouchl dveře, jejich chování toleruje a s redaktory se téměř přátelí. Až příliš podlehl pozlátku mediální slávy a rád vidí své jméno a tvář na titulních stránkách.
Hlavní roli Barryho ztvární Jakub Dostál. Nový úkol si pochvaluje. „Barry se mi hraje výborně,“ potvrzuje herec. Jeho peripetie chápe. „Zažívat něco podobného bych ale nechtěl,“ usmívá se Dostál s poznámkou, že jemu jako oblastnímu herci něco podobného nehrozí.
Premiéru i následné reprízy uvede divadlo vždy na komorní scéně. „Takové prostředí bude pro diváky jistě lepší. Nebudou muset sledovat dění na jevišti z velké dálky,“ říká tajemnice divadla Miroslava Krestová.