Divadlo oživilo Čtyři vraždy

Dramatizace úspěšné filmové komedie Čtyři vraždy stačí, drahoušku zkusí rozesmát diváky v kladenském hledišti.

Parodie na americké gangsterky Čtyři vraždy stačí, drahoušku bavila začátkem 70. let minulého století filmové diváky natolik, že velká část textu zlidověla. Hlášky typu „Všichni jsme Gogo“, „Tady ručník, tady mýdlo“, „Když otevřu dveře, vypadne mrtvola“ nebo „Dám si hu-hu koktejl“ patří často do slovníku nejen současných čtyřicátníků, ale i mladší generace.
Vedení divadla proto doufá, že premiérový titul, který diváci v Česku na jevišti uvidí teprve podruhé, přiláká všechny věkové skupiny.

Bez reklamy a komiksu

Crazy komedie se díky dramatizaci Ilony Smejkalové a pod režijním vedením (dosud) uměleckého šéfa souboru Ondřeje Lážnovského přesunula na jeviště Středočeského divadla v Kladně. Ač tvůrci tvrdí, že nechtěli film pouze kopírovat, příběh o naivním, neatraktivním učiteli Georgi Camelovi zamilovaném do novinářky Sabriny, zůstává zachovaný. S výjimkou reklamních a komiksových šotů. „Uvažovali jsme, že bychom ho posunuli, když jsme si uvědomili, v jaké době vznikal. Nakonec jsme ale jen upravili zarámování příběhu, které je ve filmu trochu zašmodrchané,“ vysvětlil režisér Lážnovský.
Divadelní inscenace proto nezačíná ve vlaku, kde se cestující začte do brakové detektivky jako ve filmu, ale rovnou ve škole. Frustrovaný učitel Camel nešťastně zamilovaný do dívky Sabriny promítá vlastní pocity do románu, který píše. „Tam se s některými postavami, s nimiž ve skutečnosti právě nevychází, vypořádává. A samozřejmě krásná novinářka Sabrina mu tam leží u nohou,“ podotkla Smejkalová.

Premiéra s Lipským

Hlavní role Camela a Sabriny, které ve filmu hráli Luboš Lipský a Jiřina Bohdalová, obsadí v Kladně Lukáš Homola a Veronika Pavlasová. Homola si roli „vysloužil“ díky opatrovatelskému chování, které prý v ženách vzbuzuje, v Pavlasové se zase potkává krása s mírnou naivitou a dávkou hysterie.
Novinkou také je, že skutečný učitel literatury čas od času právě vznikající román komentuje, případně postavy vylepšuje.
Filmový George Camel stojí na výkonu Luboše Lipského. Vedení divadla proto doufá, že právě on nebude na sobotní premiéře 28. listopadu v sedm hodin večer mezi pozvanými hosty chybět. „Je to mistr ve využívání náhodných situací,“ glosoval Lipský pro kladenský divadelní program charakter hrdiny.