Divadlo zahraje Wericha na náměstí

Pod otevřeným nebem na náměstí Míru ve Zlíně budou moci lidé ve čtvrtek 25. června od 19 hodin sledovat jevištní koláž o Janu Werichovi nazvanou Když už člověk jednou je... aneb Autosalon Jana Wericha.

„Toto představení je dárkem Městského divadla pro diváky. Zlínský soubor už tradičně tímto způsobem uzavírá divadelní sezonu,“ uvedla mluvčí divadla Hana Šmardová.

Premiéra werichovské inscenace, kterou připravil režisér Jozef Krasula, se uskutečnila letos na Zelený čtvrtekbve Studiu Z. Od té doby jsou všechna představení beznadějně vyprodána. Podíl na tom má kromě skvělých hereckých výkonů hlavních protagonistů Radovana Krále (Jan Werich) a Gustava Řezníčka (Jiří Voskovec) i nepřehlédnutelná výtvarná poetika Františka Liptáka, který patří ke scénografické a výtvarnické špičce na Slovensku.

„Diváci se mohou těšit také na oblíbenou hudbu Jaroslava Ježka, a to částečně i v živém provedení, nebo na slavnou taneční skupinu z Osvobozeného divadla Jenčíkovy girls. Na klavír bude živě hrát David Janík, který zároveň ztvárňuje Jaroslava Ježka,“ dodává Hana Šmardová.

Na náměstí zazní známé skladby, jako je Bugatti step, Tmavomodrý svět, Ezop a brabenec, David a Goliáš, Hej rup, Plebejská, Nikdo nic nikdy nemá, ale i méně známé písně Evropa volá, Don Parola a Don Pandero nebo Usměrněná píseň. „Představení se nesnaží o rekonstrukci Werichova života a díla, je hravým kaleidoskopem střípků, které pro nás nejlépe pojmenovávají dobu, v níž Jan Werich žil,“ upozorňuje dramaturg inscenace Vladimír Fekar.

Kromě hlavních protagonistů budou na zlínském náměstí účinkovat Kateřina Liďáková, Romana Julinová, Zdeněk Julina, Milena Marcilisová, Martin Juřík, David Janík a Petr Lukáš.