Dívky bodovaly s labutěmi z karamelu

V sedmnácti letech měřily své síly s cukrářskými mistry. Žákyně, které se řemeslu teprve učí, obsadily třetí místo na cukrářské soutěži.

arolína Motlochová, Helena Kotrčová a Jitka Nová z volyňské střední a jazykové školy si upekly na mezinárodní cukrářské soutěži třetí místo. Sedmnáctileté učenky soupeřily v konkurenci vrstevníků, i těch, kteří se řemeslem živí.
Škola koncem ledna vyslala dívky do Bratislavy na mezinárodní soutěž Bratislavský rožok – rohlík. „Každá jsme měla svoji disciplínu. Upéct tradiční bratislavský rohlík, sestavit obrazec se zimní tématikou z pletenců z kynutého těsta a vytvořit kreaci z karamelu,“ popisuje sedmnáctiletá Jitka Nová.
Na první pohled vypadá upečení rohlíku jednoduše. „Ale na soutěži je to o preciznosti v navážení všech přísad, o správném postupu, o perfektním upečení, o chuti, vzhledu a o zručnosti. Na všechno dohlížejí rozhodčí. V zadání je sto kusů rohlíků s ořechovou a makovou náplní. Těžší o to, že polovina je do tvaru písmene cé a polovina do podkovy. A na to všechno jsou čtyři hodiny,“ líčí Nová. Druhý úkol byl rovněž z kynutého těsta. „Splétala jsem copánky z osmi, šesti, čtyř i tří pramenů a z těch vytvářela na plechu na pečení obrazec chaloupky a sněhuláka. Téma bylo Zimní fantazie a konečnou zimní náladu dotvářelo pocukrování,“ říká Helena Kotrčová. Dodává, že nejtěžší bylo rozvalování těsta na stejné prameny.
Nejobdivovanější disciplínou byly výtvory z karamelu. Hmota svařená z vody a cukru se pod infračervenou lampou udržuje ve tvárném stavu. Zručnými prsty z ní cukrářky modelují tvary, o kterých si divák může myslet, že pocházejí ze sklářské dílny. „Modelovala jsem ozdobu na dort, znázorňující dvě labutě na jezírku,“ chlubí se Karolína Motlochová. Výroba karamelových ozdob je časově náročná a je k ní třeba speciální vybavení. „V Bratislavě soutěžila Maďarka, která se tím živí. Jedno její umělecké dílo vyjde od 300 eur výš,“ dodává.
Na Strakonicku by se asi s karamelovými ozdobami neuživila, není o ně tak velký zájem. Používají se na bankety, na zdobení rautových zákusků, drobného cukroví nebo slavnostních dortů. Střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky posílá do Bratislavy své nejlepší žákyně už třetím rokem. Nikdy se nevrátily bez úspěchu. Letos kromě třetího místa dívky přivezly Cenu cechmistra cechu pekařů a cukrářů za odbornou přípravu žáků.