Dluhy evropského fotbalu dál rostou

Jen pro spořivé. Na barcelonském stadionu Nou Camp je zápas Ligy mistrů samozřejmou událostí. Ovšem aby to tak zůstalo, nebudou už do budoucna stačit jen fenomenální fotbalové výkony. Roli bude hrát i účetnictví klubu

Jen pro spořivé. Na barcelonském stadionu Nou Camp je zápas Ligy mistrů samozřejmou událostí. Ovšem aby to tak zůstalo, nebudou už do budoucna stačit jen fenomenální fotbalové výkony. Roli bude hrát i účetnictví klubu Zdroj: ctk

Evropská fotbalová asociace UEFA vydala další zprávu o finanční situaci evropských klubů. Podle ní se ztráty sledovaných klubů za rok 2010 opět zvýšily, a to o 36 procent. Celkový dluh se nyní vyšplhal na více než 1,6 miliardy eur. UEFA se ve svém výzkumu zabývala 665 kluby, což je zhruba 90 procent týmů všech hlavních evropských soutěží. Ve sledovaném období sice stouply příjmy klubů o 6,6 procenta, ale zároveň rostly i výdaje. To způsobilo, že celkem 56 procent klubů skončilo ve ztrátě.

Tyto údaje přišly v době, kdy UEFA chystá spuštění pravidla finanční fair play. Podle tohoto nařízení mohou týmy hrát evropské poháry, jen pokud jejich finanční ztráta v uplynulých třech sezonách nepřekročí povolený limit 45 milionů eur. Toto pravidlo vstoupí v platnost od sezony 2013/2014. Prvním rokem, který se bude započítávat, bude již letošní sezona. Pro kluby to znamená, že už na konci letošního ročníku musejí být jejich hospodářské výsledky v souladu s finanční fair play.

Šéf UEFA Gianni Infantino uvedl, že v současné době by pravidlo nesplnilo 13 týmů, které letos hrály Ligu mistrů, ani většina klubů hrajících Evropskou ligu. „Je to poslední budíček, že tento trend by se měl velice, velice rychle obrátit, pokud chceme evropský fotbal zachovat,“ prohlásil Infantino pro agenturu Bloomberg.

UEFA již vymýšlí, jaké sankce udělí, pokud kluby finanční reguli nedodrží. Kromě vyloučení z evropských soutěží má týmům hrozit například bodový odečet, pokuta, ale také zákaz obchodování s hráči. Jediný problém, který UEFA nyní řeší, je soulad podobných sankcí se zákony Evropské unie.

Podle právníka asociace Alasdaira Bella je organizace schopna vzít na sebe riziko, pokud se některý z klubů rozhodne jít k soudu. „Náš systém by nebyl důvěryhodný, pokud by některý z top týmů porušoval pravidla, a nebyl potrestán,“ uvedl Bell. „Sankce musejí být dost efektivní, aby přinesly to, co od pravidla očekáváme,“ dodal.