Do Olomouce míří punková Klasika

Legendární punková kapela Visací zámek vystoupí ve středu 7. prosince v olomouckém U-klubu. Představí nové album s názvem Klasika.

„Jede traktor, je to Zetor. Jede do hor, orat brambor.“ To je asi nejznámější a řadu let starý text české punkové legendy Visací zámek. Do Olomouckého U-klubu však pětice hudebníků míří představit hlavně svoje nové album Klasika. A na něm řeší třeba i taková témata, jako je život padesátníků. Skupina totiž existuje už devětadvacátý rok.

„Visací zámek patří do rodinného stříbra v našem programu.Hrají v U-klubu už dlouhá léta a rádi, protože klubovka poskytuje oběma stranám velmi intenzivní prožitek. Koncert má jedinečnou atmosféru. Lidé mají s kapelou bezprostřední kontakt. A případné osobní setkání s idoly po koncertě na baru je nezapomenutelný zážitek,“ láká návštěvníky Leo Friedl z U-klubu.

Na cestě. Dlouhé a pořádně rozbité

Zorganizovat takový koncert je podle něj náročná záležitost. Pro kapelu totiž znamená, že musí za fanoušky dojet tři sta kilometrů po rozbité dálnici z Prahy. A to se jejím členům vyplatí, jen když na Moravě ještě odehrají alespoň jeden koncert. Tentokrát to bude hned druhý den, ve čtvrtek. Visací zámek vystoupí v Brně.

V Olomouci „Visáči“, jak familiárně skupinu oslovují její příznivci, budou vystupovat jako první. Po nich přijde na řadu olomoucká formace FastMade. Neobvyklé pořadí, kdy je známější skupina v roli předskokana, si vyžádali organizátoři, aby měli dost času přichystat scénu.

Představované CD Klasika na sebe nechalo čekat pět let a navazuje na úspěšné album Punk!. Hudebníci o něm mluví jako o albu, které ještě více znásobí jejich slávu. Je v pořadí už dvanáctým, mimo to vydala kapela ještě šest mimořádných.

Prosinec je pro „Visáče“ každoročně obdobím koncertů, kterými slaví výročí svého založení. To počítají od svého prvního vystoupení na strahovských kolejích. Letos oslaví devětadvacáté narozeniny, a vstoupí tak do úctyhodné třicáté sezony. Žijící a hrající legenda působí na české hudební scéně od roku 1982, kdy se pět tehdy ještě studentů stavební fakulty ČVUT rozhodlo kapelu založit.

Nejlepší punková kapela. Už od začátku

Aby prorazili, zvolili postup, kterému se moderně říká guerilla marketing. Členové o sobě roznesli po celé Praze fámu, že jsou nejlepší punkovou kapelou v hlavním městě. Poté jim tedy nezbývalo, než svým slovům dostát. Velkou výhodou pro ně bylo, že jejich potenciální konkurenti, například Pražský výběr, se potýkali se zákazy od režimu. I oni sami měli v osmdesátých letech podobné problémy. Jak by řekli samotní Visáči: „Punk´s not sweet.“

Za celou dobu nezměnili složení, a tím se řadí k takovým světovým unikátům, jako jsou například irští U2 v čele s Bonem.

Přes heavy metal zpátky ke kořenům

Kapela je považována za nejstarší punkovou skupinu v České republice. Stala se vzorem řady následovníků. Kritici její tvorbu v počátcích charakterizují jako průnik Sex Pistols a Motörhead. V devadesátých letech se Visací zámek myšlenkově od anarchismu odklonil a po hudební stránce se přiblížil heavy metalu. Nyní se zase vrací k punkovým kořenům. A to velmi úspěšně. S nahrávkou Známka punku se skupině podařilo po letech opět proniknout i do playlistů rádií a dýdžejů rockoték.

Mezi největší hity patří písně Uniformy, Dopravní značky, ze současnosti právě Známka punku. Z alba Klasika pak nejvíce recenzenti zmiňují úvodní singl Padesát.

FastMade. Patnáct let odpočinku

Skupina FastMade datuje svůj vznik také do roku 1982, ale na rozdíl od Visacího zámku své působení ze zdravotních a rodinných důvodů přerušila na dlouhých patnáct let a znovu se zformovala v roce 2007. Původní název byl Amicus rock a zaměřovala se na revival hardrockových kapel (AC/DC, Accept, Alice Cooper, Deep Purple a další), od svého obnovení a přijetí mladších členů přidala i vlastní tvorbu. V současné době vystupuje v pětičlenném složení a hraje hard a alternative rock.

VISACÍ ZÁMEK V OLOMOUCI

Koncert začne 7. prosince v olomouckém U-klubu ve 20 hodin.
Vstupenky se prodávají na pěti místech v Olomouci (bar U-klubu, prodejna Titty Twister, knihkupectví Studentcentrum, infocentrum na Horním náměstí, infocentrum ČD) za 180 korun, elektronicky na www. ticketstream.cz za 189 korun s možností vytisknout si voucher přímo doma. Limitovaný počet vstupenek se slevou 10 % pro držitele karty ISIC se prodává na zvýrazněných místech.
Vystoupí ve složení: Jan Haubert (zpěv), Ivan Rut (kytara, zpěv), Michal Pixa (kytara, zpěv), Jiří Pátek (bicí), Vladimír Šťástka (baskytara) už devětadvacátý rok!