Do osmi let prý sítě 5G využije více než miliarda mobilních zařízení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

V roce 2025 bude v celém světě zhruba 1,1 miliardy mobilních zařízení využívat pokročilé sítě 5G. Vyplývá to z průzkumu asociace světových mobilních operátorů GSMA zveřejněného na veletrhu Mobile World Congress (MWC) v Barceloně. Znamená to, že přes 5G bude každé osmé mobilní připojení k internetu. První sítě by měly vznikat po roce 2020.

Sítě 5G by měly nahradit současnou technologii LTE. Ta například v České republice pokrývá zhruba 99 procent populace a nabízejí jí všichni tři operátoři.

Pro 5G zatím nejsou dokončené a přijaté technické standardy, které jsou nutné k tomu, aby mohli výrobci začít vyvíjet koncová zařízení, tedy telefony a modemy. S přijetím standardu se počítá v příštím roce.

Technologie 5G má nabídnout výrazně vyšší rychlost ve srovnání s LTE, a to za nižší cenu. Zatímco u LTE se hovoří maximálně o stovkách megabitů za sekundu (Mbit/s) a reálné rychlosti se pohybují spíše v desítkách megabitů, technologie 5G slibuje připojení o rychlosti až 20 gigabitů za sekundu (Gbit/s) a odezvu sníženou na jednotky milisekund.

Veletrh MWC je nejvýznamnější telekomunikační akcí roku. Potrvá do 2. března.